Kwaliteits-Controle-Bureau

Fytosanitaire certificaat- en inspectieplicht VK voor snijbloemen en groenten en fruit uitgesteld

vrijdag 12 maart 2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft donderdag 11 maart bekend gemaakt dat de importregels en grenscontroles die op 1 april zouden ingaan, worden uitgesteld. Dit betekent dat de fytosanitaire certificaat- en inspectieplicht die bij export naar het VK vanaf 1 april a.s. voor snijbloemen en groenten en fruit zouden gaan gelden, nu op 1 januari 2022 worden ingevoerd.

Het VK voert stapsgewijs de nieuwe importregels en grenscontroles in. Dit gebeurt in 3 fases, op basis van het Border Operating Model (BOM). Het uitstel van deze tweede fase heeft geen invloed op de importregels van de eerste fase, die sinds 1 januari 2021 reeds gelden. De fytosanitaire eisen voor potplanten die nu gelden bij de export naar het VK wijzigen niet.

Aangifteplicht voor kwaliteitscontrole groenten en fruit per 1 april
Bij de export van groenten en fruit (G&F) uit de EU naar derde landen moet worden voldaan aan de EU-handelsnormen voor kwaliteit. De daarmee samenhangende aangifteplicht die vanaf 1 april 2021 geldt voor de kwaliteitscontrole G&F bij export naar het VK wijzigt niet. Deze aangifteplicht staat namelijk los van de eisen die het VK stelt.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Het KCB heeft hier belangrijke vragen en antwoorden over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet.

Meer nieuws