Kwaliteits-Controle-Bureau

Kwaliteitscontrole verlegging G&F

Heeft u zendingen groenten en fruit die via andere EU-lidstaten binnenkomen?

Goederen die in Nederland bij de Nederlandse Douane worden aangegeven om in het vrije verkeer te brengen moeten van de volgende twee bewijzen zijn voorzien:

1. Fytosanitaire CHED-PP
Bewijs van de fytosanitaire controle (CHED-PP) “validated”
Met uitzondering van Ananas, Banaan, Kokosnoot, Dadel en Doerian.
2. Kwaliteit: normcontrolecertificaat
Bewijs van normcontrole (het normcontrolecertificaat van een EU lidstaat (of P2-code van het KCB) dan wel een bericht van buiten steekproef (“waiver”  uit Duitsland of “bulletin d’admission” uit Frankrijk of P2-code van het KCB).

Goederen die in Nederland bij de Nederlandse Douane worden aangegeven om in het vrije verkeer te brengen moeten altijd bij het KCB worden aangegeven voor normcontrole (waarna u een P2 code ontvangt) en alleen bij uitzondering wanneer u over een normcontrolecertificaat van een Europese controledienst beschikt kunt u dit als bewijs (bescheid) indienen bij de Nederlandse Douane.

Veel lidstaten voeren geen kwaliteitscontroles uit aan de buitengrens, alleen fytosanitaire controles. De verschillende werkwijzen van EU-lidstaten aan de buitengrenzen vindt u rechts op deze pagina onder " FORMULIEREN & DOCUMENTEN".

Zijn niet alle vereiste controles uitgevoerd of beschikt u niet over het bewijs daarvan? Doe dan aangifte in CLIENT-import. U leest hier meer over de stappen die u moet nemen.

Meer informatie

U vindt meer informatie vindt in de ‘Vraag en antwoord’ over dit onderwerp.