Kwaliteits-Controle-Bureau

Plantenpaspoortplicht

Deze pagina is op 11 december 2023 voor het laatst aangevuld en geactualiseerd.

De EU-Plantgezondheidsverordening zorgt ervoor dat de EU beter is beschermd tegen nieuwe bedreigingen in de plantgezondheid. Daarbij legt de regelgeving meer verantwoordelijkheden neer bij het bedrijfsleven. Concrete uitwerking daarvan is een verplichte registratie voor alle marktdeelnemers die handelen in plantaardig materiaal en het verbeteren van de traceerbaarheid van álle planten door het uitbreiden van de plantenpaspoortplicht.

Alle planten en ook citrusproducten met blad moeten bij vervoer binnen de EU een plantenpaspoort hebben. Het ontwerp van het plantenpaspoort moet voldoen aan eenduidige regels. Handelt u in planten? Dan heeft wij de gevolgen van de Plantgezondheidsverordening voor u op een rij gezet.

  • Alle Europese bedrijven die handelen in plantaardig materiaal moeten zich registreren. Ieder bedrijf ontvangt bij registratie een uniek fytosanitair registratienummer. U kunt dit registratienummer aanvragen via het KCB.
  • Wanneer u plantenpaspoortplichtig plantmateriaal verhandelt via internet, moet het product op het moment van verzenden voorzien zijn van een plantenpaspoort. 
  • Wanneer u als handelsbedrijf zelf plantenpaspoorten wilt kunnen vervangen, heeft u een erkenning vervangen plantenpaspoorten nodig. Deze erkenning kunt u aanvragen bij het KCB. De plantenpaspoorten die u gaat gebruiken, moeten ook door het KCB goedgekeurd worden.
  • Ieder bedrijf dat handelt in producten met een plantenpaspoort dient een bedrijfsadministratie bij te houden.

Het KCB houdt bij handelsbedrijven toezicht op het juiste gebruik van plantenpaspoorten.

Heeft u hierover vragen? Hier staan de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.