Kwaliteits-Controle-Bureau

Vraag en antwoord registreren en aanvraag fytosanitair registratienummer

Deze vragen zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 september 2023.

Wie moet een fytosanitair registratienummer aanvragen?
Iedereen die handelt in plantaardig materiaal moet een fytosanitair registratienummer aanvragen.

Waarom moet ik een fytosanitair registratienummer aanvragen?
Volgens de Plantgezondheidsverordening (EU) 2016/2031 mag ieder bedrijf slechts één keer met een officieel, uniek, fytosanitair registratienummer worden geregistreerd. In Nederland hanteren we nu meerdere registratienummers. Om de lasten voor het bedrijfsleven zo laag mogelijk te houden, hanteren de keuringsdiensten en NVWA vanaf nu één nationale nummersystematiek. Zo hoeft een bedrijf zich maar éénmaal te melden bij een loket (keuringsdienst). Alle bedrijven krijgen een fytosanitair registratienummer. Ook de bedrijven die handelen in plantaardig materiaal.

Waar kan ik mij registeren voor het verkrijgen van een fytosanitair registratienummer?
De aanvraag voor handelsbedrijven loopt via het KCB. Het fytosanitair registratienummer wordt uitgegeven door de NVWA. Handelsbedrijven die bij het KCB staan ingeschreven hebben het fytosanitair registratienummer automatisch ontvangen. Staat u nog niet ingeschreven bij het KCB? U kunt zich hier registreren.

Hoe ziet het fytosanitair registratienummer eruit?
Dit is een 9-cijferig nummer. Op het plantenpaspoort wordt dit voorafgegaan door NL en een streepje. Voorbeeld: NL-123456789

Ben ik verplicht mijn bedrijf te registreren?
Ja, als u in plantaardig materiaal (snijbloemen, potplanten, groenten, fruit, hout, etc.) handelt bent u hiertoe verplicht.

Kan mijn bedrijf meerdere fytosanitaire registratienummers ontvangen?
Ja, er wordt per KvK- en vestigingsnummercombinatie een fytosanitair registratienummer toegekend door de NVWA. Bedrijven die meerdere vestigingen hebben, ontvangen dus meerdere fytosanitaire registratienummers.

Ik sta bij meerdere keuringsdiensten geregistreerd, ontvang ik daarom meerdere fytosanitaire registratienummers?
Als uw onderneming bij meerdere keuringsdiensten staat geregistreerd, ontvangt u per KvK- en vestigingsnummercombinatie één en hetzelfde fytosanitair registratienummer. Het unieke fytosanitair registratienummer wordt uitgegeven door de NVWA.

Welke kosten zijn aan de registratie en aanvraag van een fytosanitair registratienummer verbonden?
Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Meer informatie

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden en heeft u specifieke vragen over registeren en het aanvragen van een fytosanitair registratienummer? Stuur dan een bericht naar plantgezondheid@kcb.nl.