Kwaliteits-Controle-Bureau

Plantgezondheidsverordening

Veranderingen voor handelsbedrijven als gevolg nieuwe Plantgezondheidsverordening

Per 14 december 2019 krijgt u als handelaar te maken met nieuwe EU-regelgeving rondom plantgezondheid: de EU-Plantgezondheidsverordening. De nieuwe verordening zorgt ervoor dat de EU beter wordt beschermd tegen nieuwe bedreigingen in de plantgezondheid. Daarbij legt de regelgeving meer verantwoordelijkheden neer bij het bedrijfsleven. Concrete uitwerking daarvan is een verplichte registratie voor alle marktdeelnemers die handelen in plantaardig materiaal en het verbeteren van de traceerbaarheid van álle planten door het uitbreiden van de plantenpaspoortplicht.

Het plantenpaspoort is voor sommigen al jaren een vertrouwd begrip, voor velen is het nieuw. Vanaf 14 december 2019 moeten álle planten en ook citrusproducten met blad binnen de EU een plantenpaspoort hebben. Er komen ook nieuwe, eenduidige regels over hoe dit plantenpaspoort eruit moet zien. Deze nieuwe regels gelden voor teelt én handel. Handelt u in planten? Dan heeft de nieuwe verordening ook voor u gevolgen. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rij gezet.

  • Alle Europese bedrijven die handelen in plantaardig materiaal moeten zich registreren. Ieder bedrijf ontvangt bij registratie een uniek fytosanitair registratienummer. U kunt dit registratienummer aanvragen via het KCB.
  • Wanneer u als handelsbedrijf zelf plantenpaspoorten wilt uitgeven heeft u een Bedrijfsautorisatie plantenpaspoort nodig. Deze autorisatie kunt u aanvragen bij het KCB. Het plantenpaspoort dat u gaat gebruiken, moet ook door het KCB goedgekeurd worden.
  • Ieder bedrijf dat handelt in producten met een plantenpaspoort dient een bedrijfsadministratie bij te houden met de plantenpaspoortgegevens van in- en uitgaande planten.
  • Het KCB zal bij handelsbedrijven toezicht gaan houden op het juiste gebruik van plantenpaspoorten.

Heeft u hierover vragen? Hier staan de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Meer informatie
Het KCB heeft op deze pagina een aantal bronnen over de Plantgezondheidsverordening op een rij gezet. Ook kunt u hier de laatste nieuwsberichten van het KCB over de Plantgezondheidsverordening teruglezen.

Het KCB houdt u op de hoogte
Momenteel wordt door de NVWA gekeken welke veranderingen er als gevolg van de nieuwe regelgeving nodig zijn in de werkwijze van de NVWA, de keuringsdiensten en het bedrijfsleven. Bij dit proces is het KCB samen met andere keuringsdiensten actief betrokken. Zodra meer details bekend zijn over de uitwerking van de nieuwe Plantgezondheidsverordening zal het KCB u hierover o.a. via deze website informeren.