Kwaliteits-Controle-Bureau

Fytosanitaire inspecties

De NVWA houdt bij welke fytosanitaire eisen landen van buiten de EU stellen aan plantaardige producten die hun land binnenkomen. Meer informatie over deze fytosanitaire eisen van landen vindt u op de website van de NVWA. De ambtenaren van de NVWA inspecteren zendingen van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten en plantaardige producten die niet onder een specifieke sector vallen ook wel 'diverse producten' genaamd.

Landeneisen

Op basis van de derde landeneisen is het in bepaalde gevallen verplicht een fytosanitaire exportinspectie uit te voeren, voordat een fytosanitair certificaat bij export gewaarmerkt kan worden. Vóór het uitvoeren van de exportinspectie wordt nagegaan welke eisen van toepassing zijn en op welke organismen geïnspecteerd moet worden.

Een aantal producten komen alleen voor een exportinspectie in aanmerking als zij afkomstig zijn van een bedrijf dat opgenomen is in een register.  Voordat bedrijven worden opgenomen in een register zijn bedrijfsinspecties of bemonsteringen noodzakelijk (zie bedrijfsinspecties).

Een aantal producten komen alleen voor export in aanmerking als er een monster is genomen, dit staat vermeld in de landeneis. De bemonstering moet tijdig worden aangevraagd. Voor een aantal landen is een invoervergunning verplicht. Dit is opgenomen in de landeneisen. De invoervergunning wordt afgegeven door de fytosanitaire dienst in het land van bestemming. In de invoervergunning staan de voorwaarden die het land van bestemming aan de zending stelt (bijvoorbeeld een bepaalde bijschrijving op het fytosanitaire certificaat). De exporteur moet nagaan of in de invoervergunning aanvullende eisen worden gesteld ten opzichte van de landeneis, die bij de NVWA bekend is. Is dit het geval, dan dient de exporteur de invoervergunning per mail voor te leggen aan de NVWA.

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk?

Door Brexit gaan er andere eisen gelden voor bedrijven die importeren/exporteren naar het VK. Meer informatie over de Brexit en hoe u zich hierop kunt voorbereiden vindt u hier.

Export Russische Federatie

Op dit moment gelden er sancties die van invloed zijn op zakendoen met Rusland. Klik hier voor meer informatie over Rusland via de NVWA. Of neem contact op met de afdeling P&C van het KCB of bel.