Ga naar de hoofdinhoud.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) is een zelfstandig bestuursorgaan met als belangrijkste taak om verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten te inspecteren. Onze taken zijn:

  • de import- en exportinspectie (op kwaliteit) van verse groenten en fruit

  • de kwaliteitscontrole van verse groenten en fruit die binnen Nederland worden verhandeld (behalve het stadium van de detailhandel)

  • de importinspectie (fytosanitair) van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten, en van plantaardige producten die niet onder een specifieke sector vallen (“diverse producten”)

  • bemonstering en monitoring voor de export naar specifieke bestemmingen, o.a. de monitoring van vruchtgroenten die naar Japan, USA en Canada gaan

Daarnaast voeren we voor de overheid een aantal programma's uit. Denk daarbij aan de Survey Tuta Absoluta in de eindteelt van tomaten en de Survey Afrikaanse fruitmot in de eindteelt van paprika. 

De fytosanitaire exportinspectie van de plantaardige producten en de afgifte van fytosanitaire exportcertificaten wordt gedaan door NVWA-ambtenaren. Ook zijn de NVWA-ambtenaren verantwoordelijk voor waarmerking van fytosanitaire certificaten met een CITES-bijschrijving. Het KCB neemt deze aanvragen voor fytosanitaire exportinspecties en verzoeken voor afgifte van fytosanitaire exportcertificaten in ontvangst.

Organisatie

Het KCB wordt als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) aangestuurd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Alle KCB-taken zijn publieke taken. Daarom gelden voor ons functioneren de Kaderwet ZBO en de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB).

Het KCB is voor een deel van de werkzaamheden geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA) volgens de norm NEN-EN-ISO/IEC 17020 (INSPECTIE RvA I070). In deze norm staan eisen waaraan een inspectie-instelling moet voldoen. De accreditatie toont aan dat we de controles onafhankelijk en onpartijdig uitvoeren en dat het KCB de juiste deskundigheid heeft om de inspecties te doen.

Het KCB is een stichting waarvan het bestuur bestaat uit leden die worden voorgedragen door de brancheorganisaties in de groenten- en fruitsector en de sierteeltsector. De benoeming van de bestuursvoorzitter is goedgekeurd door de minister van LVVN. Op ons hoofdkantoor werken ongeveer 50 mensen. Daarnaast hebben we in de buitendienst zo’n 210 medewerkers. Vanaf 1 januari 2017 heeft het KCB een cao en voert CNV Vakmensen de onderhandelingen namens de werknemers van het KCB. Het KCB en CNV Vakmensen zijn een collectieve arbeidsovereenkomst aangegaan. Bekijk in het blok hiernaast de CAO van 20245-2025. Bekijk hier het jaarverslag van het KCB.

Onafhankelijkheid

Met diverse maatregelen zorgen we ervoor dat we onze controles altijd onafhankelijk uitvoeren. Hiervoor hebben wij onder andere deze maatregelen getroffen:

  • Ons bestuur is bij de uitvoering van taken onafhankelijk

  • De benoeming van de voorzitter is goedgekeurd door het ministerie van LVVN

  • De voorzitter en bestuursleden zijn niet verbonden aan een bedrijf waar het KCB een controletaak heeft. Ook hebben zij geen nevenactiviteiten die de onafhankelijkheid in de weg zitten

  • Vanuit onze statuten mogen onze bestuursleden, directieleden en andere leidinggevenden geen invloed hebben op de uitvoering en de resultaten van KCB-controles

  • Ook onze tijdelijke en vaste medewerkers mogen geen nevenactiviteiten verrichten die in conflict zijn met hun werk bij het KCB

Geheimhouding

We houden alle informatie geheim die marktdeelnemers met ons delen. In onze statuten staat dat onze bestuursleden verplicht zijn om alles geheim te houden wat zij tijdens hun werk over bedrijven ontdekken. De geheimhoudingsplicht is in alle arbeidsovereenkomsten opgenomen en geldt, naast de directie en onze eigen medewerkers, ook voor ingehuurde professionals. De geheimhoudingsplicht blijft gelden als iemand uit dienst gaat.

Een uitzondering op de geheimhoudingsplicht geldt voor de audits die de RvA en de NVWA bij het KCB doen. Soms vragen zij tijdens deze audits om specifieke informatie. De RvA- en NVWA-auditoren hebben in dat geval vanuit hun functie ook een geheimhoudingsplicht. Een tweede uitzondering geldt als wij vanwege een wettelijke plicht specifieke informatie moeten delen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sluit naadloos aan bij onze kernwaarden. In ons meerjarenbeleidplan staat dat wij MVO vastleggen in onze bedrijfsvoering. Daarom hebben we in 2022 de basis voor een MVO-beleid gelegd. Bij iedere bedrijfsbeslissing proberen we de juiste afweging te maken tussen mens, milieu en bedrijfsbelangen.

Ons MVO-beleid is opgesteld volgens de internationale richtlijn ISO 26000.