Kwaliteits-Controle-Bureau

Verandering werkwijzen door nieuwe EU-handelsnormen voor de kwaliteit van groenten en fruit

maandag 22 juli 2024

Met ingang van 1 januari 2025 treden de nieuwe Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en de Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430 in werking die betrekking hebben op de EU-handelsnormen voor de kwaliteit van groenten en fruit. De wijzigingen als gevolg van deze verordeningen kunnen impact hebben op uw bedrijfsvoering en die van uw leveranciers.

Voor bedrijven zijn de volgende wijzigingen van belang:

Citrus: met ingang van 1 januari 2025 vallen de citrusvruchten limoenen, grapefruits en pomelo’s onder de specifieke EU-handelsnorm (nu algemene handelsnorm).
Onrijpe (groene) bananen: met ingang van 1 januari 2025 vallen bananen van de subgroepen AA (Sweet-Fig), AB (Ney Poovan) en AAB (Apple Fig, Pome (Prata) en Mysore) ook onder de specifieke EU-handelsnorm (nu geen handelsnorm).
Wijziging inspectiepercentages: doordat vanaf 1 januari 2025 de citrusvruchten limoenen, grapefruits en pomelo’s en bananen van de subgroepen AA (Sweet-Fig), AB (Ney Poovan) en AAB (Apple Fig, Pome (Prata) en Mysore vallen onder de specifieke EU-handelsnorm, verandert ook het inspectiepercentage.
Beter zichtbaar aanduiden land van oorsprong: het moet duidelijk zijn welke aanduiding informatie geeft over het land van oorsprong.
Aanduiden land van oorsprong voor alle producten verplicht: de Europese Commissie heeft bepaald dat ook voor producten die vallen buiten de EU-handelsnorm en producten die zijn uitgezonderd van de EU-handelsnorm het aanduiden van het land van oorsprong verplicht wordt.
Misleidende aanduidingen niet toegestaan: de verplichte aanduidingen moeten duidelijk, zichtbaar en leesbaar zijn aangebracht op één zijde van de verpakkingen. Termen zoals ‘Premium’ of ‘Superieur’, ‘By Air’en ‘Tree ripened’ mogen alleen worden gebruikt als wordt voldaan aan de eisen die daarvoor gelden en de feitelijke informatie juist is.

Als gevolg van deze wijzigingen moet u uw werkwijze mogelijk aanpassen en is het nodig uw leveranciers tijdig te informeren over de benodigde acties die zij moeten nemen. Zo kan het zijn dat verpakkingsmateriaal moet worden aangepast om te voldoen aan de nieuwe voorschriften. U vindt hier een toelichting op de wijzigingen en de stappen die u mogelijk moet zetten en waar u terecht kunt met eventuele vragen.

 

Meer nieuws