Kwaliteits-Controle-Bureau

Brexit

Bereid u voor op fytosanitaire en kwaliteitscontroles bij import en export van en naar VK

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Dan is Brexit een feit. Het vertrek van de VK -met of zonder akkoord- uit de Europese Unie betekent dat mogelijk al per 29 maart 2019 nieuwe fytosanitaire en kwaliteitseisen gesteld gaan worden bij de export of import van groenten, fruit, snijbloemen en potplanten naar het VK.

Welke eisen er straks aan de import en export van plantaardige producten naar en vanuit de VK worden gesteld is nog onbekend. Dit is sterk afhankelijk van het onderhandelingsresultaat.  Om ook na 29 maart 2019 producten te kunnen importeren en exporteren van en naar het VK is het van belang om nú al actief voorbereidingen in gang te zetten.

Zolang de onderhandelingen nog lopen blijven alle scenario’s mogelijk. Houdt daarom rekening met het scenario waarbij geen afspraken zijn gemaakt over de toekomstige handelsrelaties. Het Verenigd Koninkrijk behoort na de Brexit niet meer tot de Europese Unie. Het is dan een zogeheten derde land. Voor export naar derde landen gelden meer regels dan voor export naar een ander EU-land.

U vindt hier doorverwijzingen naar informatie over importeren en exporteren van en naar landen buiten de EU. Ook verwijzen wij u hier door naar informatie over e-CertNL. Dit is een geautomatiseerd systeem dat u straks mogelijk nodig heeft voor het indienen van inspectie-aanvragen en van verzoeken tot waarmerken van certificaten bij het KCB naar de VK.

Verdiep u tijdig in het gebruik van e-CertNL en hou rekening met eventuele aanpassingen in uw automatiseringssysteem. Voor het werken met e-CertNL heeft u eHerkenning nodig.

Het KCB heeft voor u een aantal andere handige bronnen over de Brexit op een rij gezet. Ook kunt u hier de laatste nieuwsberichten van het KCB over de Brexit teruglezen.

Het KCB volgt de komende fasen in het onderhandelingsproces tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nauwgezet. Zodra meer details bekend zijn over de uitwerking van de fytosanitaire en kwaliteitseisen zal het KCB u hierover o.a. via deze website informeren.