Brexit
Verplichte documenten en controles
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Het VK en de EU hebben in december 2020 een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Met het akkoord gelden nieuwe regels voor het zakendoen met het VK. Zo zijn er bijvoorbeeld controles en meer administratieve handelingen aan de grens tussen het VK en de EU. Vanaf 1 januari 2021 gelden andere eisen bij de export en import van plantaardige producten (o.a. groenten, fruit, snijbloemen en potplanten) naar en van het VK.
Het VK als ‘derde land’
Het VK is vanaf 1 januari 2021 een zogeheten ‘derde land’. Hierdoor heeft u als agro-ondernemer te maken met strengere eisen en complexere procedures voor in- en uitvoer van producten. Een situatie die vergelijkbaar is met de export naar andere landen buiten de EU.
Welke stappen moet u zetten?
Als gevolg van de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK is het zakendoen drastisch gewijzigd. Exporteert u plantaardige producten naar het VK dan krijgt u te maken met fytosanitaire importeisen van het VK en aangifteprocedures. Hiernaast geldt als gevolg van Brexit een aangifteplicht voor de kwaliteitscontrole groenten en fruit (G&F) bij export naar het VK. Ook bij import van producten uit het VK in de EU geldt vaak een fytosanitaire certificaatplicht en aangifteplicht.
Veel zaken kunt u digitaal afhandelen, maar daarvoor moet u bij een aantal instanties in de controleketen bekend zijn en is toegang tot diverse overheidssystemen noodzakelijk. De belangrijkste stappen hebben wij hier voor u op een rij gezet. Deze stappen kunt u gelijktijdig inzetten. De diverse stappen hebben een doorlooptijd van enkele weken. Van groot belang is, dat alle registraties (NVWA, e-CertNL en keuringsdienst) met hetzelfde KvK en vestigingsnummer gebeuren.
Gefaseerde introductie Importregels: Border Operating Model (BOM)
Het VK introduceert de nieuwe importregels in drie fasen:
-
Fase 1: 1 januari 2021
Sinds 1 januari 2021 is certificering van ‘hoog risico’ plantaardige goederen, zoals bomen en potplanten verplicht.
-
Fase 2: vanaf 31 januari 2024 certificaat- en inspectieplicht
Op 29 augustus 2023 heeft het VK het definitieveBorder Target Operating Model (TOM) gepresenteerd waarin de grenscontroles en eisen voor onder andere planten en plantaardige producten worden beschreven. Snijbloemen van Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus, Gypsophila en Solidago zijn in het TOM benoemd als ‘medium risico’ daarvoor is vanaf 31 januari 2024 een fytosanitair certificaat verplicht. Dit betekent dat het KCB vanaf deze datum deze vijf producten inspecteert. Overige snijbloemen en groenten en fruit vallen vooralsnog in de ‘lage risico categorie’. Hiervoor gelden per 31 januari geen aanvullende eisen of controles.
-
Fase 3: vanaf 30 april 2024
Start controle Britse douane. Vanaf januari 2024 kunnen transporten van ‘hoog risico’ plantaardige producten alleen nog het VK in via specifieke Britse havens met een BCP.
Welke havens over een controlepost beschikken voor welke transporten wordt rond de invoeringsdata bekendgemaakt op de website van de Britse overheid GOV.UK en de NVWA-website. Transporten worden dan twee keer gecontroleerd, aan EU- én VK-kant van de grens.
Medium risicoproducten worden beperkt aan de grens gecontroleerd. Het VK hanteert de volgende percentages: 3% voor EU- import en 5% voor non-EU-import. Dit kan in specifieke gevallen nog wijzigen als gevolg van aanvullende risicomaatregelen.
Het KCB houdt u op de hoogte
Het KCB volgt de ontwikkelingen als gevolg van Brexit nauwgezet. Zodra nieuwe details bekend zijn informeert het KCB u hierover via deze website. Mocht u in de tussentijd vragen hebben over fytosanitaire en kwaliteitseisen in relatie tot Brexit stuur dan een bericht naar brexit@kcb.nl.
Meer informatie
De informatie op deze website is met zorg samengesteld, maar aan verandering onderhevig. Actuele informatie vindt u ook op Zakendoen met het VK als land buiten de EU en op GOV.UK, de website van de overheid van het VK.
Deze pagina is bijgewerkt op 12 februari 2024