Kwaliteits-Controle-Bureau

Vraag en antwoord Brexit Algemeen

Deze vragen zijn op 12 februari 2024 voor het laatst aangevuld en geactualiseerd.

Wat betekent Brexit voor de import en export van plantaardige producten van en naar het VK?
Het VK is een zogeheten ‘derde land’ geworden. Hierdoor heeft u vanaf 1 januari 2021 te maken met strengere eisen en complexere procedures voor in- en uitvoer van producten. Een situatie die vergelijkbaar is met de export naar andere landen buiten de EU.  Bij de export en import van plantaardige producten komen er bijvoorbeeld controles en worden certificaten verplicht.

Sinds 1 januari 2021 is certificering van ‘hoog risico’ plantaardige goederen, zoals bomen en potplanten verplicht. En sinds 1 februari 2022 worden conform de EU-handelsnormen kwaliteitscontroles uitgevoerd op exportzendingen G&F naar het VK.

Op 29 augustus 2023 heeft het VK het definitieve Border Target Operating Model (TOM) gepresenteerd waarin de grenscontroles en eisen voor onder andere planten en plantaardige producten worden beschreven. Snijbloemen van Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus, Gypsophila en Solidago zijn in het TOM benoemd als ‘medium risico’ daarvoor is vanaf 31 januari 2024 een fytosanitair certificaat verplicht. Overige snijbloemen en groenten en fruit vallen vooralsnog in de ‘lage risico categorie’. Hiervoor gelden per 31 januari 2024 geen aanvullende eisen of controles.

Hoe kan ik mij voorbereiden op controles?
In de controleketen heeft u met verschillende partijen te maken. Als gevolg hiervan dient u zich bij verschillende instanties aan te melden en ervoor te zorgen dat u toegang heeft tot diverse systemen. De belangrijkste stappen die u moet zetten, hebben wij hier voor u op een rij gezet. Houd bij rekening met een doorlooptijd van enkele weken.

Kunnen wij een vast tijdstip afspreken waarop het KCB komt keuren?
Nee, helaas is dit niet mogelijk. Het KCB werkt op basis van aanmelding in combinatie met een servicelevel.

Hoe kan ik mij registeren bij het KCB?
Doet u voor het eerst zaken met het KCB? U kunt u hier online registreren bij het KCB.

Welke kosten zijn verbonden aan de dienstverlening van het KCB?
Voor het uitvoeren van inspecties, controles en overige werkzaamheden en voor verstrekte documenten berekent het KCB kostendekkende tarieven. Bekijk hier de actuele tarieven.

Meer informatie

Het KCB heeft hier de belangrijkste vragen en antwoorden over zakendoen met het VK voor u op een rij gezet. Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Stuur dan een bericht naar brexit@kcb.nl.