Kwaliteits-Controle-Bureau

Export groenten en fruit naar het VK; vanaf 1 april geldt een aangifteplicht

woensdag 17 februari 2021

Vanaf 1 april 2021 geldt een aangifteplicht voor de kwaliteitscontrole groenten en fruit (G&F) bij export naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Om te voorkomen dat u vanaf 1 april 2021 G&F bestemd voor het VK niet meer kunt uitklaren bij de Douane en export onmogelijk wordt, wijzen wij op de verplichte aangifte en de noodzakelijke voorbereidingen.

Waarom kwaliteitscontroles?
Bij de export van G&F uit de EU naar derde landen moet worden voldaan aan de EU-handelsnormen voor kwaliteit. Het KCB houdt toezicht daarop. Exporteurs zijn verplicht om zendingen G&F aan te geven in het geautomatiseerd systeem van e-CertNL, waarna risico-gebaseerd controles door het KCB plaatsvinden. Vervolgens dient bij de douaneaangifte ten uitvoer te worden aangetoond dat de zending bij het KCB is aangemeld. Hiervoor moet het nummer van het via e-CertNL afgegeven normcontrolecertificaat in de uitvoeraangifte bij de Douane te worden vermeld. De aangifteplicht geldt voor 87 verschillende producten, waaronder bijvoorbeeld appels, peren, uien, tomaten, komkommers en paprika’s. De totale lijst van aangifteplichtige groenten en fruit vindt u hier.

Overgangstermijn tot 1 april 2021
Voor de uitvoerverplichtingen kwaliteit G&F is een overgangsperiode ingesteld tot 1 april 2021. Deze datum valt gelijk met de ingang van de fytosanitaire certificaatplicht. In de overgangsperiode kunnen bedrijven al aangifte doen in e-CertNL en zo ervaring opdoen met dit systeem, maar worden geen kosten doorbelast voor de aangifte kwaliteit in e-CertNL.

Geen toegang tot e-CertNL? Export naar VK niet mogelijk
De datum van 1 april 2021 komt echter snel dichterbij. Vanaf dan ziet de Douane erop toe, dat zendingen G&F die naar het VK worden geëxporteerd, zijn voorzien van een digitaal normcontrolecertificaat. Heeft de exporteur van G&F vooraf geen aangifte gedaan in e-CertNL en beschikt deze niet over een digitaal normcontrolecertificaat, dan zal de Douane de exportzending G&F niet uit kunnen klaren en kan deze niet worden geëxporteerd. Dit document is bovendien nodig om via Portbase, na verplichte vooraanmelding, toegang te krijgen tot de ferryterminals en shortsea-terminals.

Aangifte doen in e-CertNL en registreren bij het KCB
Verhandelt u G&F naar het VK en bent u nog niet bekend met e-CertNL? Zorg dan dat u op korte termijn toegang aanvraagt tot dit systeem en hiermee leert werken. De aanvraagprocedure heeft een doorlooptijd van enkele weken. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding op de aangifte in e-CertNL vindt u hier. Voor het werken met e-CertNL is het ook nodig dat u geregistreerd staat bij het KCB. Doet u voor het eerst zaken met het KCB? Registreren kan hier. Aan deze registratie zijn geen kosten verbonden. Dit geldt wel voor de aanvraag van certificaten en het gebruik van e-CertNL. De tarieven vindt u hier.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Het KCB heeft hier belangrijke vragen en antwoorden over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet.

Meer nieuws