Kwaliteits-Controle-Bureau

Export snijbloemen naar VK: vanaf 1 april fytosanitair certificaat vereist

dinsdag 16 februari 2021

Als gevolg van de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk verandert het zakendoen met het VK drastisch. Per 1 april 2021 vereist het VK voor snijbloemen een fytosanitair certificaat (FC). Het aanvragen van deze certificaten kan alleen online via het aangiftesysteem e-CertNL. Het is noodzakelijk dat u toegang heeft tot dit systeem om ook vanaf 1 april snijbloemen te kunnen exporteren naar het VK.

Geen toegang tot e-CertNL? Export naar VK niet mogelijk.
De datum van 1 april 2021 komt snel dichterbij. Het VK eist voor zendingen snijbloemen vanaf die datum een fytosanitair certificaat. Dit document heeft u bovendien nodig om via Portbase, na verplichte vooraanmelding, toegang te krijgen tot de ferryterminals en shortsea-terminals. Indien u niet over een fytosanitair certificaat beschikt is export naar het VK niet mogelijk.

Aangifte doen in e-CertNL en registreren bij het KCB
Bent u nog niet bekend met e-CertNL? Zorg dan dat u op korte termijn toegang aanvraagt tot dit systeem en hiermee leert werken. De aanvraagprocedure heeft een doorlooptijd van enkele weken. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding op de aangifte in e-CertNL vindt u hier. Voor het werken met e-CertNL is het ook nodig dat u geregistreerd staat bij het KCB. Doet u voor het eerst zaken met het KCB? Registeren kan hier. Aan deze registratie zijn geen kosten verbonden. Dit geldt wel voor de aanvraag van certificaten en het gebruik van e-CertNL. De tarieven vindt u hier.

Welke fytosanitaire eisen gelden er vanaf 1 april?
Meer informatie over de fytosanitaire eisen vindt op de website van de NVWA. Let op: op dit moment zijn nog niet alle eisen van het VK bekend. Hou er rekening mee dat naast het aanvragen van digitale certificaten vanaf 1 april zendingen wellicht vooraf door het KCB geïnspecteerd dienen te worden. Dit kan gevolgen hebben voor uw logistieke processen.  Zodra er wijzigingen, aanvullingen of verplichte bijschrijvingen bekend zijn, zal het NVWA deze publiceren en informeren wij u ook via deze website.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Het KCB heeft hier belangrijke vragen en antwoorden over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet.


 

Meer nieuws