Kwaliteits-Controle-Bureau

Bereid u voor op een nieuwe relatie met het VK op 1 januari 2021

woensdag 1 juli 2020

Nu Brexit is ingegaan, onderhandelen de EU en het VK tijdens de overgangsperiode over de details van hun toekomstige relatie. In deze onderhandelingen spreken de EU en het VK bijvoorbeeld af onder welke voorwaarden ondernemers na de overgangsperiode zaken kunnen doen in en met het VK. Het VK heeft geen verlenging van de overgangsperiode aangevraagd en deze kan niet meer onder het Terugtrekkingsakkoord worden verlengd. Het VK en de EU hadden dit voor 1 juli gezamenlijk moeten doen. Dit betekent dat er nog een korte tijd overblijft om handelsafspraken te maken. De nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode, die eindigt op 31 december 2020. Lukt het niet om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan wordt het aan het eind van de overgangsperiode alsnog een zogeheten no deal-Brexit. 

Echte duidelijkheid over de details van de nieuwe relatie tussen de EU en het VK is er pas als de onderhandelingen zijn afgerond en de nieuwe afspraken ook zijn goedgekeurd door de EU-landen, het Britse parlement en het Europese parlement. Maar in alle gevallen, met of zonder goede afspraken, zullen er grote veranderingen zijn in de relatie met het VK. Zo zullen er na 31 december 2020 altijd grensformaliteiten komen. Een voorbeeld hiervan zijn import en export aangiftes indien u goederen in- of uitvoert.

Hervatten voorbereidingen op Brexit
Na de overgangsperiode gaan andere eisen gelden bij de export en import van plantaardige producten (o.a. groenten, fruit, snijbloemen en potplanten) naar en van het VK. Om ook na de overgangsperiode producten te kunnen importeren en exporteren van en naar het VK is het van belang om voorbereidingen te treffen. Het KCB heeft hier belangrijke vragen en antwoorden op een rij gezet. Doet u voor het eerst zaken met een land buiten de EU? De belangrijkste voorbereidende stappen die u nu al kunt zetten vindt u hier. In het najaar organiseert het KCB wederom E-CertNL bijeenkomsten voor nieuwe gebruikers.

Ook het KCB heeft de voorbereidingen op Brexit inmiddels hervat. Gezien de vele onzekerheden houdt het KCB hierbij rekening met een eventueel 'no deal- scenario’. Dit in samenwerking met de diverse betrokken ministeries, douane, NVWA, brancheorganisaties en andere keuringsdiensten. Om voorbereid te zijn op een uitbreiding van controles, is recent gestart met de opleiding van nieuwe inspecteurs en begin september volgt een tweede groep. 

Meer informatie
Het KCB volgt de ontwikkelingen in het kader van Brexit nauwgezet. Zodra meer details bekend zijn over gestelde eisen en benodigde controles, informeert het KCB u hierover via deze website.

Meer nieuws