Kwaliteits-Controle-Bureau

Vraag nu uw autorisatie plantenpaspoortafgifte aan

dinsdag 26 november 2019

Vanaf 14 december 2019 moeten álle planten, waaronder ook kruiden op pot en citrusproducten met blad, binnen de EU een plantenpaspoort hebben. Deze nieuwe EU-regelgeving draagt bij aan een verbeterde traceerbaarheid van plantaardige producten in de handelsketen. Er gelden vanaf 14 december ook nieuwe, eenduidige regels over hoe dit plantenpaspoort eruit moet zien. Deze nieuwe regels gelden voor teelt én handel.

Een plantenpaspoort wordt aangebracht op een handelseenheid. Dit kan een bijvoorbeeld pot, tray, doos of kar zijn. Wanneer u een handelseenheid met één plantenpaspoort na ontvangst wilt splitsen in meerdere handelseenheden, dan dient het plantenpaspoort te worden gesplitst in meerdere nieuwe plantenpaspoorten, één plantenpaspoort per handelseenheid. Dit zult u als bedrijf zelf moeten doen. Om als handelsbedrijf zelf plantenpaspoorten te mogen splitsen c.q. nieuwe plantenpaspoorten af te kunnen geven, moet u door het KCB geautoriseerd zijn.

Wat is een autorisatie plantenpaspoortafgifte?
Een autorisatie plantenpaspoortafgifte is een autorisatie die u ontvangt van het KCB om zelf plantenpaspoorten te kunnen afgeven. Let op: aan de autorisatie zijn voorwaarden en kosten verbonden. Het plantenpaspoort dat u gaat gebruiken moet voldoen aan de nieuwe uiterlijke en inhoudelijke eisen van uitvoeringsverordening 2017/2313/EU en vooraf door het KCB worden goedgekeurd. Daarnaast bent u verplicht om gegevens van de plantenpaspoorten in uw administratie bij te houden.

Vraag uw autorisatie voor 14 december aan
Plantmateriaal zonder plantenpaspoort mag vanaf 14 december niet meer worden verhandeld. Vraag hier voor deze datum een autorisatie bij het KCB aan. U ontvangt binnen een werkweek per mail bericht of uw aanvraag wordt gehonoreerd. Zorg bij uw aanvraag dat de lay-out van uw plantenpaspoort aan de nieuwe eisen voor het plantenpaspoort voldoet. U legt de lay-out ter goedkeuring voor aan het KCB. Deze stuurt u daarom mee met het aanvraagformulier. (Indien gewenst kunt u meerdere lay-outs laten goedkeuren.)

Meer informatie
U vindt hier meer informatie over de uitbreiding van de plantenpaspoortplicht waaronder de nieuwe lay-out van het paspoort.

Meer nieuws