Kwaliteits-Controle-Bureau

Uitbreiding van de plantenpaspoortplicht

Per 14 december 2019 heeft u als handelaar te maken met nieuwe EU-regelgeving rondom plantgezondheid: de EU-Plantgezondheidsverordening. De nieuwe verordening zorgt ervoor dat de EU beter wordt beschermd tegen nieuwe bedreigingen in de plantgezondheid. Daarbij legt de regelgeving meer verantwoordelijkheden neer bij het bedrijfsleven. Concrete uitwerking daarvan is een verplichte registratie voor alle marktdeelnemers die handelen in plantaardig materiaal en het verbeteren van de traceerbaarheid van álle planten door het uitbreiden van de plantenpaspoortplicht.

Het plantenpaspoort is voor sommigen al jaren een vertrouwd begrip, voor velen is het nieuw. Per 14 december 2019 moeten álle planten en ook citrusproducten met blad binnen de EU een plantenpaspoort hebben. Er zijn nieuwe, eenduidige regels over hoe dit plantenpaspoort eruit moet zien. Deze nieuwe regels gelden voor teelt én handel. Handelt u in planten? Dan heeft de nieuwe verordening ook voor u gevolgen. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rij gezet.

  • Alle Europese bedrijven die handelen in plantaardig materiaal moeten zich registreren. Ieder bedrijf ontvangt bij registratie een uniek fytosanitair registratienummer. U kunt dit registratienummer aanvragen via het KCB.
  • Wanneer u als handelsbedrijf zelf plantenpaspoorten wilt uitgeven heeft u een Bedrijfsautorisatie plantenpaspoort nodig. Deze autorisatie kunt u aanvragen bij het KCB. De plantenpaspoorten die u gaat gebruiken, moeten ook door het KCB goedgekeurd worden.
  • Ieder bedrijf dat handelt in producten met een plantenpaspoort dient een bedrijfsadministratie bij te houden.

Het KCB zal bij handelsbedrijven toezicht gaan houden op het juiste gebruik van plantenpaspoorten.

Heeft u hierover vragen? Hier staan de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.