Kwaliteits-Controle-Bureau

Lijnrijder bloemen op het VK: bereid u voor op certificaat- en inspectieplicht vanaf 31 januari 2024

dinsdag 5 december 2023

Exporteert u bloemen naar het VK? Als gevolg van Brexit moeten vanaf 31 januari 2024 de volgende vijf ‘medium risk’ snijbloemen voorzien zijn een fytosanitair certificaat: Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus (inclusief Dianthus barbatus), Gypsophila en Solidago. Dit certificaat wordt als de zending voldoet aan de door het VK gestelde fytosanitaire eisen na inspectie door het KCB afgegeven.

Export naar VK zonder certificaat niet mogelijk
Indien u niet over een fytosanitair certificaat beschikt is export van bovenstaande producten naar het VK niet mogelijk. Dit document heeft u bovendien nodig om via Portbase, na verplichte vooraanmelding, toegang te krijgen tot de ferryterminals en shortsea-terminals. Het aanvragen van certificaten en inspecties verloopt online via e-CertNL.

Werken met e-CertNL en registreren bij het KCB
Bent u nog niet bekend met e-CertNL? Zorg dan dat u op korte termijn toegang aanvraagt tot dit systeem en hiermee leert werken. De aanvraagprocedure heeft een doorlooptijd van enkele weken. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding op de aangifte in e-CertNL vindt u hier. Voor het werken met e-CertNL is het ook nodig dat u geregistreerd staat bij het KCB. Doet u voor het eerst zaken met het KCB? Registeren kan hier. Aan deze registratie zijn geen kosten verbonden. Dit geldt wel voor de aanvraag van certificaten en het gebruik van e-CertNL. De tarieven vindt u hier.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Het KCB heeft hier de belangrijke vragen en antwoorden over de export van snijbloemen naar het VK voor u op een rij gezet.

Meer nieuws