Kwaliteits-Controle-Bureau

Terugblik landelijke hardfruitafstemming 2023

donderdag 12 oktober 2023

Op dinsdag 10 oktober organiseerde het KCB voor de 24e keer de Landelijke hardfruitafstemming in de voormalige afmijnzaal van FruitMasters in Geldermalsen. Zo’n 50 geïnteresseerden waren aanwezig om samen te discussiëren over de kwaliteit van de getoonde monsters.

Elk jaar zijn er weer nieuwe uitdagingen voor telers, sorteerders en bewaarders om een mooi en kwalitatief goed product te leveren. Dit jaar speelt vooral het probleem dat er steeds minder middelen beschikbaar zijn ter bestrijding van plagen. Dit leidt ertoe dat dit seizoen plagen zoals appelbloesemkever en perenbladvlo duidelijk meer van invloed zijn op de kwaliteit van het fruit. Men kon zich over het algemeen goed vinden in de lijn die het KCB heeft uitgelegd bij de monsters met schade door appelbloesemkever.

Perenbladvlo
Maar bij de monsters met aantasting door perenbladvlo was meer discussie. De roetdauw op de peren die door de perenbladvlo wordt veroorzaakt beoordelen we als onzuiver (vervuiling). Er is maar heel weinig toegestaan en vruchten met iets te veel aantasting zijn direct niet indeelbaar voor de klassen I en II. Omdat dit jaar perenbladvlo ineens zo aanwezig is, hebben we de grens opgezocht van wat nog toelaatbaar is in klasse I en II. Omdat het om onzuiverheid gaat is er geen extra tolerantie voor klasse II. Het is goed, dus klasse I of II, of niet en daarmee direct niet indeelbaar.

Klimaatfactoren
Speelden vorig jaar klimaatfactoren zoals zonnebrand en hagel een rol, dit jaar is dat duidelijk minder het geval. In de appels zien we weinig tot geen verruwing en ook hagelschade komen we  maar mondjesmaat tegen. Door het minder hete weer afgelopen zomer is ook zonnebrand geen probleem dit seizoen.

Ondanks alle uitdagingen is de algemene kwaliteit van het fruit goed en belooft het kwalitatief een goed jaar te worden.

Meer informatie
De foto's van de getoonde monsters vindt u hier.

Meer nieuws