Kwaliteits-Controle-Bureau

Import mandarijn met blad: per 14 december nieuwe lay-out plantenpaspoort vereist

donderdag 21 november 2019

In dit seizoen worden mandarijnen met blad verhandeld. Voor Citrus (waaronder mandarijnen) afkomstig uit EU-lidstaten is dit toegestaan indien het product is voorzien van een plantenpaspoort. Import van Citrus met blad uit landen buiten de EU is verboden. Dit omdat de import van planten van Citrus in de EU niet is toegestaan.  In de regelgeving vallen blad, steel en tak onder de definitie van planten. Import van vruchten en zaden is wel toegestaan.

Het KCB controleert tijdens inspecties op de aanwezigheid van het plantenpaspoort op de verpakking. Let op: als gevolg van de nieuwe plantgezondheidsverordening die op 14 december 2019 ingaat, verandert de lay-out van het plantenpaspoort. U zult met het nieuwe plantenpaspoort moeten gaan werken. Wanneer u een zending Citrus met blad met één plantenpaspoort na ontvangst wilt splitsen in meerdere partijen, dan dient het plantenpaspoort te worden gesplitst in meerdere nieuwe plantenpaspoorten, één plantenpaspoort per partij. Dit zult u als bedrijf zelf moeten doen. Om als bedrijf zelf plantenpaspoorten te mogen splitsen c.q. nieuwe plantenpaspoorten af te kunnen geven, moet u door het KCB geautoriseerd zijn.

Meer informatie
U vindt hier meer informatie over de nieuwe lay-out van het paspoort en de aanvraag van een autorisatie van plantenpaspoortaangifte bij het KCB. Op de website van de NVWA vindt u welke producten plantenpaspoort plichtig zijn en wat de eisen zijn aan het plantenpaspoort.

Meer nieuws