Kwaliteits-Controle-Bureau

KCB introduceert nieuw document voor blokkeren van importzending

maandag 19 augustus 2019

Per 1 september 2019 gaat het KCB een nieuw document gebruiken voor het blokkeren van importzendingen die niet voldoen aan de fytosanitaire eisen van de EU: het formulier Blokkade Importzending Fytosanitair. 

Op dit moment wordt het Europees Fytosanitair Vervoersdocument (EFV, model 99) hiervoor gebruikt. Zendingen kunnen bij import worden vastgelegd als:
•  geen origineel fytosanitair certificaat beschikbaar is;
•  het fytosanitair certificaat niet voldoet;
•  een vermoedelijk Q-organisme is gevonden;
•  een invoerverbod geldt.

Het EFV is oorspronkelijk bedoeld voor verlegging van de fytosanitaire inspectie naar een andere EU-lidstaat, en daarom niet helemaal passend voor het blokkeren van importzendingen. Daarom is in afstemming met de NVWA een nieuw document ontwikkeld, dat volledig is toegespitst op het blokkeren van importzendingen: het formulier Blokkade Importzending Fytosanitair.
De NVWA heeft het KCB toestemming verleend voor het uitvoeren van een proef om het nieuwe formulier in de praktijk te brengen. Vooralsnog gaat het om een papieren formulier. Het KCB heeft de intentie om dit formulier in de toekomst te digitaliseren.

De werkwijze en afhandeling in het geval van een blokkade veranderen niet. Alleen het document heeft een ander uiterlijk. Voor verleggingen naar andere EU-lidstaten blijft het EFV van toepassing. Hierin verandert niets.

U vindt hier een voorbeeld van het nieuwe formulier.

Meer nieuws