Kwaliteits-Controle-Bureau

Vanaf 1 september uitbreiding elektronische uitwisseling fytosanitaire certificaten

dinsdag 30 juli 2024

Op 31 januari 2024 is Nederland begonnen met het uitgeven van elektronische fytosanitaire certificaten (ePhyto) voor de export naar het VK. Voor de sectoren: bloembollen en vaste planten, snijbloemen en potplanten, bomen en jonge planten worden nu al ePhyto’s uitgegeven. Vanaf 1 september 2024 kan dit ook voor alle soorten aardappelmateriaal (zoals knollen klasse B, buitenlandse partijen, microplantjes, microknollen, miniknollen en in vitro materiaal). Let op: het VK heeft een importverbod voor pootaardappelen (behalve consumptieaardappelen) uit de EU.

Met het VK is afgesproken om tijdens de overgangsperiode een hybride systeem te hanteren. Dit betekent:

  • Als de validatie van het ePhyto positief is: dan worden een elektronisch fytosanitair certificaat (ePhyto) en een digitaal gewaarmerkt PDF (ook wel geseald PDF genoemd) door e-CertNL afgegeven.
  • Als de validatie van het ePhyto negatief is: dan wordt alleen een digitaal gewaarmerkt PDF afgegeven.

Dit ePhyto wordt door e-CertNL elektronisch verstuurd en hoeft niet meer aanwezig te zijn bij de zending pootaardappelen die u naar het VK exporteert. U ontvangt een digitaal gewaarmerkt PDF. Dit kan uitgeprint worden en kan meegestuurd worden met de zending, maar dit is niet verplicht.

Voor de afgifte van ePhyto’s moeten er aanpassingen worden gedaan aan de systemen bij bedrijven die met het berichtenboek werken. Welke aanpassingen nodig zijn, kunt u vinden op de website van e-CertNL. Totdat deze aanpassingen zijn doorgevoerd, wordt alleen een digitaal gewaarmerkt PDF verzonden (gesealde PDF), dat het VK ook accepteert tijdens de overgangsperiode.

 

Meer nieuws