Kwaliteits-Controle-Bureau

Implementatie VK-importeisen opnieuw uitgesteld

donderdag 28 april 2022

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft donderdag 28 april bekend gemaakt dat de importregels en grenscontroles die op 1 juli zouden ingaan, opnieuw worden uitgesteld. Dit betekent dat de fytosanitaire certificaat- en inspectieplicht die bij export naar het VK vanaf 1 juli a.s. voor snijbloemen en groenten en fruit zouden gaan gelden voorlopig niet worden ingevoerd.

De volledige details van het uitstel zijn nog niet bekend en een nieuwe datum wordt nog niet genoemd. Er wordt in de berichtgeving vanuit het VK wel aangekondigd dat komende herfst meer duidelijkheid zal worden gegeven over het nieuw regime van importcontroles die nu voorzien worden voor eind 2023, waarbij overigens geen harde datum wordt genoemd. Lees hier het officiële statement van de Britse overheid.

Border Operating Model (BOM)
In het zogeheten Border Operating Model (BOM) is vastgelegd hoe de Britse overheid in drie fases de nieuwe importregels introduceert. Volgens het BOM is certificering van 'hoog risico' landbouwgoederen, zoals bomen en vaste planten al sinds 1 januari 2021 verplicht. Voor vrijwel alle andere landbouwproducten zijn de deadlines nu wederom uitgesteld.

Aangifteplicht voor kwaliteitscontrole groenten en fruit wijzigt niet
Bij de export van groenten en fruit (G&F) uit de EU naar derde landen moet worden voldaan aan de EU-handelsnormen voor kwaliteit. De daarmee samenhangende aangifteplicht voor kwaliteitscontroles bij export van G&F naar het VK wijzigt niet. Deze aangifteplicht staat namelijk los van de eisen die het VK stelt.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Het KCB heeft hier belangrijke informatie over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet.

 

Meer nieuws