Kwaliteits-Controle-Bureau

Handelsakkoord met VK, maar fytosanitaire certificaten blijven vereist

dinsdag 29 december 2020

De EU en het VK hebben vorige week een akkoord bereikt en afspraken gemaakt over de nieuwe handelsrelatie vanaf 1 januari 2021. Met het akkoord is de invoering van tarieven van de baan, maar de wijzigingen in controles en douaneformaliteiten aan de grens tussen het VK en de EU gaan wel door. Het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verandert hierdoor drastisch. Er gaan andere eisen gelden bij de export en import van plantaardige producten (o.a. groenten, fruit, snijbloemen en potplanten) naar en van het VK. Voor een groot aantal planten en plantaardige producten heeft u bij export naar het VK een fytosanitair certificaat nodig.

Vanaf 1 januari 2021 heeft u een fytosanitair certificaat (FC) nodig voor bijvoorbeeld export van potplanten en voor producten waarvoor de CITES bijschrijving vereist is.

Vanaf 1 april 2021 is voor vrijwel alle plantaardige producten een FC voor het VK vereist. Snijbloemen en de meeste soorten groenten en fruit worden vanaf dat moment fytosanitair certificaatplichtig.

De NVWA heeft hier in detail voor u op een rij gezet voor welke producten en per wanneer u bij export naar het VK een fytosanitair certificaat dient aan te vragen. Ook is een  overzicht van producten waarvoor een uitzondering geldt en geen FC vereist is, opgenomen op de website van de NVWA.
Let op: op dit moment zijn nog niet alle eisen van het VK bekend. Zodra er wijzigingen, aanvullingen of verplichte bijschrijvingen bekend zijn, zal het NVWA deze publiceren.

Bereid u voor
Om een fytosanitair certificaat te verkrijgen, dient u aangifte te doen in e-CertNL. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding vindt u hier. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat zendingen vooraf door het KCB geïnspecteerd dienen te worden. Wanneer u exporteert naar het VK kan dit gevolgen hebben voor uw logistieke processen. Bereid u voor op deze wijzigingen als gevolg van de Brexit met ingang van 1 januari 2021.

Meer nieuws