Kwaliteits-Controle-Bureau

Brexit: Bereid u voor op controles na 29 maart

donderdag 7 februari 2019

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Het is voor (internationale) agro-ondernemers zaak om goed voorbereid te zijn. Het vertrek van de VK - met of zonder akkoord - uit de EU betekent dat mogelijk op korte termijn na dit vertrek eisen gesteld gaan worden bij de export of import van plantaardige producten (o.a. groenten, fruit, snijbloemen en potplanten) van en naar het VK. Welke eisen dat zijn, is nog onbekend.

Het VK als ‘derde land’
Door de Brexit wordt het VK een zogeheten ‘derde land’. Hierdoor krijgt u mogelijk al met ingang van 29 maart 2019 te maken met strengere eisen en complexere procedures voor in- en uitvoer van producten. Een situatie die vergelijkbaar is met de export naar andere landen buiten de EU. Doet u nu zaken met het VK en heeft u geen ervaring met zakendoen buiten de EU? Bereid u dan hierop voor en hou rekening met het scenario waarbij er geen overgangsfase komt en er na 29 maart 2019 formaliteiten gelden en controles worden uitgevoerd.

Welke stappen kunt u al nemen?
Afhankelijk van de precieze uitkomst van de Brexit gaat het KCB op enig moment controles uitvoeren voor de import en export van groenten, fruit, snijbloemen en potplanten van en naar het VK. Doet u voor het eerst zaken met het KCB? Registreer u dan bij het KCB. Verdiep u ook tijdig in het gebruik van de systemen e-CertNL en CLIENT Import. Ook dient u rekening te houden met douaneprocedures. U moet zich tijdig bij de verschillende instanties aanmelden en ervoor zorgen dat u toegang heeft tot de diverse systemen. De belangrijkste voorbereidende stappen die u nu al kunt zetten, hebben wij hier voor u op een rij gezet. Hou bij uw voorbereiding rekening met een doorlooptijd van enkele weken.
 

Meer nieuws