Kwaliteits-Controle-Bureau

Kwaliteit Nederlands product nog steeds goed

Door Frits van der Meulen , donderdag 23 september 2021

We naderen het einde van september maar in de handel zien we nog volop producten van eigen bodem. De kwaliteit van de paprika is goed. Vooral op het verse product is weinig aan te merken. Het is wel belangrijk dat de voorraden niet te lang in de koelcel blijven na oogst omdat de houdbaarheid in het najaar nogal eens achteruitgaat. De tomaten lijken voor die verminderde houdbaarheid wat minder gevoelig en we zien in de handel en retail een goede kwaliteit. Ook de kwaliteit van de komkommers is goed en wij constateren weinig problemen.

Aubergines gauw te lang in schap
De afzet van aubergines in het retailkanaal is het laatste jaar wat toegenomen, maar blijft in Nederland kleiner van omvang dan in andere Europese landen. Met name in het Verenigd Koninkrijk wordt dit product vaker geconsumeerd dan in Nederland. Wanneer aubergines te lang in de schappen blijven liggen, gaat de kwaliteit zienderogen achteruit. Het verse product dat wij bij inspecties tegenkomen, is echter prima.

Retail wil jaarrond Nederlands
De herfst is begonnen en dan zien we in de handel ook dat de aanvoer van Nederlands product begint af te nemen. De Nederlandse supermarkten willen producten uit eigen land graag promoten en er wordt elk voorjaar weer reikhalzend uitgekeken naar vers product van eigen bodem. Het liefst verkoopt de retail jaarrond Nederlandse producten. Bij de tomaten lukt het al aardig om jaarrond Nederlands product in de schappen te krijgen. Echter bij de andere vruchtgroenten uit de kas, zoals paprika, aubergines en komkommers, is het aanbod nog zeer mager, waardoor de supermarkten elk jaar toch weer producten uit Spanje in de schappen plaatsen. De kwaliteit hiervan is de laatste jaren nogal eens wisselend en ook de houdbaarheid valt met regelmaat tegen.
 

Meer columns