Kwaliteits-Controle-Bureau

Buitenlands glasproduct overheerst

Door Frits van der Meulen , maandag 9 november 2020

In het najaar zien we in het handelskanaal bij de kasproducten (aubergines, komkommers, tomaten, paprika en courgettes) een overschakeling van Nederlands naar meestal Spaans product. Je vraagt je dan af of het niet mogelijk is om ook in de wintermaanden deze producten van eigen bodem te eten. Het grote voordeel is dan zeker ook dat we een constante stroom product krijgen uit eigen land en daarmee onze telers steunen!
Het is zeker een mooi streven wat voorlopig nog niet realiseerbaar is.
Bij de tomaten wordt dit steeds meer gerealiseerd doordat het teelt-technisch mogelijk is jaarrond te leveren door middel van belichte teelten.  Bij de komkommers zijn enkele telers ook begonnen met het telen in deze periode. Het volume is echter nog niet groot genoeg om aan de vraag te voldoen. Bij de paprika zijn er op kleine schaal proeven geweest die nog niet het gewenste resultaat qua opbrengst en kosten hebben bereikt. Over het algemeen zal er door de afnemers ook gekeken worden naar de kostprijs.

Op dit moment zien we nog wel voldoende aanbod van Nederlandse tomaten in het handelskanaal die van een goede kwaliteit zijn. Bij de paprika zien we praktisch alleen maar buitenlandse op de markt en de kwaliteit is vrij goed. Ook over de aubergines en komkommers kunnen we kort zijn, een goede kwaliteit en de meeste ervan komen uit Spanje.

 

Meer columns

collega-frits-van-der-meulen.jpg

Door: Frits van der Meulen
E-mail: f.v.d.meulen@kcb.nl