Kwaliteits-Controle-Bureau

Zomerweer van invloed op kwaliteit

Door Frits van der Meulen , dinsdag 21 juli 2020

Als de zomer aanbreekt en de temperaturen een aangenaam niveau bereiken, dan hebben de meeste van ons het wel naar hun zin. Dit geldt echter over het algemeen niet voor de verschillende groente- en fruitproducten. Elk product heeft zijn eigen optimale bewaartemperatuur en in de zomer is het een grotere uitdaging deze op pijl te houden.

Gesloten koelketen
Vanaf het productiebedrijf proberen we de producten te koelen en spreken we van een ’gesloten’ koelketen. Dat wil zeggen dat de temperatuur niet of zo min mogelijk mag schommelen. Wisselende temperaturen zijn funest voor de kwaliteit en het uitstalleven van de meeste producten. Aan het einde van deze schakel zitten de retailers en voor hen is het bewaken van een ideale temperatuur een hele uitdaging. Omdat elk product zijn eigen bewaartemperatuur heeft is dat lastig te realiseren. Bij warm weer komen we hierdoor regelmatig producten in de supermarkt tegen waarvan de kwaliteit tegenvalt. De telers hebben er alles aan gedaan om een goede kwaliteit te leveren, maar eenmaal in de winkelschappen neemt de kwaliteit bij een verkeerde bewaartemperatuur snel af. Met gevolg dat de consument besluit het product niet te kopen, wat de prijsvorming kan beïnvloeden.

De koeling als oplossing
De oplossing hiervoor is niet gemakkelijk. Wel kan de retailer producten die gekoeld moeten worden niet in schappen maar in de gekoelde vitrines leggen. Een ander idee is om de voorraden in de schappen zo klein mogelijk te houden, wat wel extra werk voor het personeel betekent.

Kwaliteit ijsbergsla
Kijkend naar het weer de afgelopen periode zien we dat de kwaliteit van de ijsbergsla is afgenomen. Door de explosieve groei is de vorm minder en zien we vaker beschadigingen en verkleuringen. Bij de glasgroente zoals paprika, tomaat, komkommer en aubergines, is de kwaliteit over het algemeen genomen goed en daar doen zich geen grote problemen voor.

Meer columns