Kwaliteits-Controle-Bureau

Kwaliteit in het buitenland

Door , donderdag 12 maart 2020

De afgelopen weken was ik in het kader van kennisdeling voor het KCB in Zuid-Afrika. Noem het beroepsdeformatie, maar in mijn vrije tijd kon ik het niet laten om eens een kijkje te nemen op de groenten en fruitafdeling van de groothandelsmarkt en supermarkten in dit land. Benieuwd naar de kwaliteit van producten ging ik op bezoek bij drie grote ketens. Wat mij opviel is dat het aanbod groenten en fruit erg divers was en de kwaliteit prima! Ook de verpakkingen zagen er netjes uit en op gebied van de aanduidingen was er weinig aan te merken. Ik was verrast door het grote aanbod van gekoelde producten. Ook in de Zuid-Afrikaanse handel wordt helaas veelvuldig gebruik gemaakt van plastic en zijn hiervoor nog geen pasklare oplossingen.

Product van eigen bodem in Zuid-Afrika
Op de groothandelsmarkten wordt de meeste groenten en fruit verhandeld. Heel veel producten komen van eigen bodem en wat we aan import zien komt nogal eens uit Spanje. Nederland exporteert uien en appelen naar Zuid-Afrika, maar deze producten ben ik tijdens mijn bezoek helaas niet tegengekomen.

Langzame omschakeling naar Nederlands product
Dan nog een snelle blik in eigen land. In de handelskanalen zie je een langzame omschakeling van het product uit Spanje naar het Nederlands product. Komkommers en aubergines zien we al in behoorlijke aantallen en de kwaliteit is goed. Vooral het aandeel Nederlandse paprika is nog beperkt. Er zijn vooral Spaanse paprika’s beschikbaar. Over de kwaliteit hiervan zijn de meeste handelaars niet tevreden en is het uitstalleven maar zeer beperkt.

 

 

Meer columns

Door:
E-mail: