Kwaliteits-Controle-Bureau

Volop ‘winter’ en een vleugje Nederlands product

Door Frits van der Meulen , maandag 3 februari 2020

Natuurlijk is er momenteel niet echt sprake van winterse weersomstandigheden in Nederland. Maar nemen we een kijkje in de handelskanalen dan is het volop winter en komen we hoofdzakelijk importproduct tegen.
Ondanks het slechte weer in Spanje zien de meeste producten zoals aubergines, komkommers, tomaten en paprika er heel behoorlijk uit. De paprika’s die we veel tegenkomen in de ‘stoplicht-verpakking’ zijn kwalitatief goed. Wel is het belangrijk de voorraden klein te houden omdat er gemakkelijk rotte vruchten in voorkomen. Het uitstalleven is desondanks niet heel erg lang.

Tomaten komen in de winter tegenwoordig niet alleen uit Spanje. De laatste jaren zien we in het handelskanaal ook product uit Marokko. Over de kwaliteit van tomaten uit deze regio hebben we niets te klagen. Komkommers en aubergines hebben overwegend de oorsprong Spanje en de kwaliteit van deze producten is vrij goed.

Het vleugje Nederlands product dat we treffen bestaat hoofdzakelijk uit tomaten uit de belichte teelt en de kwaliteit is prima. Hetzelfde geldt ook voor de komkommers. Deze zien we mondjesmaat in het handelskanaal en de bedrijven ’klagen’ hoofdzakelijk over de wat lichtere kleur van de komkommer. In deze donkere periode van het jaar komen we deze lichtere kleur jaarlijks wederom tegen. Het is wel jammer dat we in de supermarkt de Nederlandse komkommer praktisch niet tegenkomen. De Retail kent zijn vaste omschakelmoment naar het Nederlands product.
 

Meer columns

collega-frits-van-der-meulen.jpg

Door: Frits van der Meulen
E-mail: f.v.d.meulen@kcb.nl