Kwaliteits-Controle-Bureau

Extreme weersomstandigheden vormen een uitdaging

Door Hayo Andreae , woensdag 18 september 2019

De laatste jaren merken we dat we steeds vaker last hebben van extreme weersinvloeden. Dit jaar een late nachtvorst en vervolgens 2 hittegolven met temperaturen tot wel 40 graden. Tussendoor geregeld fikse hagelbuien en een zomerstorm die met name in een deel van Noord-Holland ook voor flinke schade heeft gezorgd.

Om met dit soort weertypen kwalitatief goede producten te telen wordt een steeds grotere uitdaging. Ondanks al deze extremen deze zomer lijkt de kwaliteit van de appelen en peren die we nu in de handelskanalen tegenkomen zeker niet tegen te vallen. Zonnebrand is dit jaar een groot probleem maar wordt goed uitgesorteerd. Hagel heeft in verschillende delen van het land voor veel problemen gezorgd maar hagelschade komen we nu nog weinig tegen.

Verruwing
Verruwing is elk jaar weer een aandachtspunt. Soms is er veel verschil tussen de partijen. Je ziet prachtige partijen Conference peren zonder ruwschilligheid en partijen waar toch behoorlijk wat opstaande verruwing in zit.  Ook bij Elstar appelen komen we partijen met te veel dichte ruwschilligheid tegen. Op de aankomende Landelijke Hardfruitdag, die door het KCB op donderdag 3 oktober wordt georganiseerd, krijgt hagel en ruwschilligheid ook zeker weer uitgebreid aandacht.

Een punt van aandacht blijft het verpakken van appelen en peren in tasjes. Door de verpakking heen lijkt de kwaliteit vaak nog prima in orde maar, zodra de vruchten uit de verpakking gehaald worden zien we helaas toch vaak buts en steelschade.
 

Meer columns

collega-kcb-hayo-andreae-7.jpg

Door: Hayo Andreae
E-mail: H.Andreae@kcb.nl