Kwaliteits-Controle-Bureau

Hitte spelbreker kwaliteit

Door Frits van der Meulen , woensdag 7 augustus 2019

De extreme hitte van de afgelopen week heeft toch hier en daar zijn sporen nagelaten. Wel is het beeld erg wisselend en dat heeft te maken dat het in sommige gebieden toch wat koeler is gebleven. Ook de enorme onweersbuien zijn erg plaatselijk geweest.

Kwaliteit vollegrond
Om eens te beginnen met de groente uit de vollegrond. Deze hebben weinig bescherming gehad en vooral bij de broccoli zien we problemen als verbranding van het scherm. De bloemkool wordt meer afgedekt en is beter van kwaliteit. Bij de ijsbergsla is het kwaliteitsbeeld erg wisselend. In de gebieden met zware neerslag in combinatie met hoge temperaturen komt binnenrand voor. Over het algemeen is de ijsbergsla erg grof en passen moeizaam met de gewenste 10 stuks in een doos. De afnemers moeten in deze situatie snel overschakelen naar 8 of 9 stuks en niet proberen vast te houden aan het “normale” 10 stuks in een doos. Dit geeft alleen maar beschadigingen en kwaliteitsproblemen.

Kwaliteit glasproducten
Bij deze producten lijkt het op dit moment dat de kwaliteit goed is gebleven na de hitte periode. De tomaten zijn van een goede kwaliteit en geven geen problemen.
Bij de paprika is de kwaliteit redelijk goed en zien we wel meer ouderdomsstippen verschijnen.
De kwaliteit van de aubergines is goed en geeft aan KCB-zijde geen afkeuringen. Bij de komkommers is het beeld hetzelfde en ook hier geen echte kwaliteitsproblemen.

Meer columns

collega-frits-van-der-meulen.jpg

Door: Frits van der Meulen
E-mail: f.v.d.meulen@kcb.nl