Kwaliteits-Controle-Bureau

Geen afkeuringen in zacht- of hardfruit

Door Hayo Andreae , maandag 22 juli 2019

Collega Fred Jacobs gaat van zijn pensioen genieten en heeft zijn laatste column geschreven. Ik neem het stokje over van hem en wil mezelf kort introduceren. Mijn naam is Hayo Andreae en ik ben sinds 2007 werkzaam bij het KCB. Daarvoor werkte ik als inspecteur bij de Plantenziektenkundige Dienst en hield ik me vooral bezig met fytosanitaire inspecties: kijken of er geen schadelijke ziekten en plagen in planten, bloemen of groenten en fruit meekomen uit derde landen. Of dat we deze met onze export niet de hele wereld over sturen. Bij het KCB kwam de nadruk meer te liggen op de kwaliteit van groenten en fruit en werd ik hier als assistent specialist in het rayon Aalsmeer verantwoordelijk voor. Sinds begin dit jaar ben ik werkzaam als specialist kwaliteit bij het KCB.

Zachtfruit glimmend en uniform
In zijn laatste column was Fred Jacobs zeer te spreken over de kwaliteit van het Nederlandse zachtfruit en dat is, nu het seizoen in volle gang is, nog steeds het geval. De aardbeien glimmen je tegemoet en de frambozen en bramen zijn stevig en mooi uniform. Afkeuringen vanwege drukplekken of bederf zijn dan ook niet aan de orde.

Kersen zonder zuidelijke concurrentie
Nederlandse kersen zijn weer volop te verkrijgen. Ook hier is de kwaliteit veelal uitmuntend te noemen en kunnen ze de concurrentie met de buitenlandse kersen goed aan. Hoewel van concurrentie momenteel niet echt sprake is vanwege slecht weer in delen van Zuid-Europa en de Balkan.

Peren goed uitgesorteerd
Tot slot peren. De warme zomer van 2018 heeft de kwaliteit van de Conference geen goed gedaan. Veel problemen met inwendig bruin, taaie nekken en zwarte vegen. Toch werd dit goed uitgesorteerd en heeft het niet geleid tot veel afkeuringen.

Meer columns

collega-kcb-hayo-andreae-7.jpg

Door: Hayo Andreae
E-mail: H.Andreae@kcb.nl