Kwaliteits-Controle-Bureau

Kwaliteit van de Hollandse producten blijft prima!

Door Frits van der Meulen , maandag 1 juli 2019

De kwaliteit van de diverse producten uit eigen land blijft prima. Toch kijkt de sector een beetje angstig naar het extreme weer van de afgelopen dagen met daarin het seizoen 2018 in het achterhoofd. Wekenlang hoge dag - en nachttemperaturen doet zeker ook de kasproducten geen goed. Tot dit schrijven toe kunnen we concluderen dat er nog niet zoveel problemen zijn met de kwaliteit.

Prima kwaliteit komkommers
Om te beginnen met de komkommers. De kwaliteit is prima. In de markt komen we veel “stamkomkommers” tegen en die kunnen we als probleemloos bestempelen. Het is wel jammer dat we ook de mindere partijen komkommers in de markt tegenkomen. De oorzaak ligt in het feit dat deze partijen vanwege de lage prijzen langer bewaard worden door sommige handelsbedrijven. Dit gaat vervolgens ten koste van het verdere uitstalleven.

Kwaliteit tomaten stabiel
Bij de tomaten zien we de laatste jaren ook een tendens dat de kwaliteit het hele seizoen vrij stabiel is, echte dips in de kwaliteit komen gelukkig bij dit product nauwelijks voor. Bij de paprika zien we door het seizoen wel een meer wisselend kwaliteitsbeeld. Dit heeft alles te maken met een piekaanvoer. Maar op dit moment is de kwaliteit goed te noemen en de kwaliteitsproblemen die we tegenkomen zijn dan incidenteel binnenrot en wat vormafwijkingen. Aubergines zijn eveneens prima van kwaliteit en geven aan KCB-zijde geen afkeuringen.

Volop ijsbergsla
IJsbergsla is momenteel volop in het handelskanaal aanwezig. De bollen zijn mooi en strak van vorm. Kwaliteitsproblemen zijn we niet tegen gekomen. Het is altijd goed alert te blijven op wisselende weersomstandigheden (onweersbuien) omdat die soms roet in het eten kunnen gooien.

Meer columns

collega-frits-van-der-meulen.jpg

Door: Frits van der Meulen
E-mail: f.v.d.meulen@kcb.nl