Kwaliteits-Controle-Bureau

Kwaliteit hardfruit neemt af, die van het zachtfruit is uitstekend

Door , maandag 9 juli 2018

De afzet van de Nederlandse Conference peren zit er bijna op. Veel bedrijven zijn al gestopt of gaan de komende weken stoppen met sorteren. Op dit moment is de kwaliteit nog redelijk, maar deze neemt verder af. Vrijwel alle partijen zijn getint en in mindere of meerdere mate komen regelmatig zwarte vegen op de peren voor. Andere gebreken die ik zie zijn lichte vormafwijkingen (flessen) en taaie nekken.
Het assortiment appels is erg klein geworden. Ook hier neemt het kwaliteitsniveau langzaam wat af. Toch zijn er nog rassen met een goede kwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn Milwa, Nicoter en diverse Jonagold mutanten.  Desondanks kwam ik ook bij de Jonagold weleens een partij met kurkstip, scald of een lichte aantasting van schurft tegen.

De kwaliteit van de aardbeien staat al een poos in het teken van het uitzonderlijke warme weer. Dit heeft tot gevolg dat vruchten heel snel aan de planten rijpen en daardoor weleens aan de rijpe kant geoogst worden. Het is belangrijk dat de aardbeien zo snel mogelijk, nog tijdens of direct na de pluk, gekoeld worden om de vruchten een optimaal uitstalleven mee te geven. De aandacht tijdens de inspectiewerkzaamheden richt zich op beschadigingen en drukplekken, omdat deze vaak de oorzaak zijn van rotplekjes. Op dit moment komt gelukkig op de vruchten geen regenschade meer voor, zoals enkele weken geleden nog wel het geval was. De kwaliteit van het overige zachtfruit is uitstekend. Bramen, frambozen, bosbessen en rode bessen worden veelal geteeld door specialisten. Dit zien wij terug aan de kwaliteit.  De vruchten zijn mooi grof en hebben zelden kwaliteitsgebreken.
 

Meer columns

Door:
E-mail: