Kwaliteits-Controle-Bureau

Winterseizoen.

Door Frits Meulen v.d. , maandag 4 december 2017

Het winterseizoen is weer aangebroken en daar bedoelen we eigenlijk mee dat de Nederlandse glasgroente bijna niet meer zijn te vinden. De meeste zijn vervangen door producten uit vooral Spanje. Een uitzondering is de Nederlandse tomaat. Regelmatig komen we deze nog steeds tegen en dat is vooral van de herfstteelt. De kwaliteit is daarvan over het algemeen goed.
Andere landen waarvan we tomaten zien is Spanje en Marokko. Ook hiervan kunnen we kort zijn, deze zijn prima van kwaliteit.

Bij de glasproducten zoals aubergines, paprika en komkommers zag ik vooral toch wel wat mindere partijen die niet erg vers oogde. Dit is zeker niet de schuld van de Spaanse telers, maar eerder ligt de oorzaak hierin dat de handel momenteel niet erg vlot loopt. Daarom blijven de producten te lang staan in de voorraadcellen van de diverse bedrijven totdat er een klant voor gevonden is.
De glasproducten die net binnen kwamen zagen er over het algemeen prima uit.

Bij de overige groente loopt de handel vaak wel sneller. IJsbergsla van Spaanse bodem was van prima kwaliteit en de doorloopsnelheid was hoog. Roodverkleuring wat nogal eens makkelijk voorkomt, kwamen we bijna niet tegen. Ook de vorm was mooi vast en hierdoor maar weinig gevoelig voor breuk.

Spruiten en witlof zijn momenteel van goede kwaliteit en geeft ook weinig problemen.

Meer columns

frits.jpg

Door: Frits Meulen v.d.
E-mail: f.v.d.meulen@kcb.nl