Kwaliteits-Controle-Bureau

Dit jaar meer vormafwijking bij de Conference.

Door , woensdag 8 november 2017

Dit seizoen wordt bij het hardfruit het beeld mede bepaald door het grotere aandeel grove partijen appels en peren. Een uitzondering hierop zijn de Conference peren.
De kwaliteit van de Conference was gemiddeld genomen niet van een hoog niveau. Dit had meestal te maken met de vorm van de vruchten. Denk hierbij niet alleen aan de meer bekende vormafwijkingen zoals krom en de zogenaamde flessen. Dit jaar komen bij Nederlandse, maar vooral ook bij Belgische Conference peren vruchten voor met een platte, wat bonkige vorm. De oorzaak hiervan heeft te maken met de vorstperiode van dit voorjaar. Het is belangrijk tijdens het sorteren de genoemde vormafwijkingen goed uit te sorteren,  want wanneer dit niet gebeurt kan dit de gebruikelijke consequenties zoals deklasseringen of afkeuringen met zich meebrengen. Dit jaar komt ook meer dan gebruikelijk schilschade voor in de vorm van wind- of takschade. Deze schilschade, maar ook verruwing, komt dit seizoen ook veel voor op de Doyenné du Comice peren.

klasse II vormafwijking

klasse II vormafwijking

De kwaliteit van de aardbeien was uitstekend. De beste partijen blonken uit vanwege de uniforme, dieprode kleur en het hoge glansniveau. De vruchten waren zorgvuldig geplukt waardoor drukplekjes tot een minimum beperkt bleven. Bij de iets minder goede partijen kwam soms een lichte vormafwijking voor of een heel enkel licht kopscheurtje. In de klasse I is weliswaar een héél klein verkurkt en droog kopscheurtje toegestaan, maar het is raadzaam deze vanwege de houdbaarheid goed uit te sorteren. De kleur van sommige partijen was soms heterogeen, omdat de vruchten niet altijd helemaal doorgekleurd waren en nog een klein wit gedeelte hadden.

 

Meer columns

Door:
E-mail: