Kwaliteits-Controle-Bureau

Aflopend seizoen!

Door , dinsdag 24 oktober 2017

Het seizoen nadert het einde en dat is uiteraard geen verrassing. De meeste teelten zijn dan bijna afgeoogst en dat heeft zijn weerslag op de kwaliteit. Toch blijft het ieder jaar weer nodig om hier aandacht voor te vragen. Het hele seizoen zien we vaak producten die van onberispelijke kwaliteit zijn en dan is het toch wrang om te constateren dat het laatste “eindje” minder goed verzorgd wordt.

Bij de komkommers die we tegenkwamen was de kwaliteit echt nog wel klasse I, maar de zorg die eraan was besteed liet weleens te wensen over. De kleur en vorm was maar mager en ook kwamen we regelmatig bloemetjes en bladresten tegen. In een vochtig product geeft dat al snel problemen (rot).
Ook voor een mooi product als aubergines was het dit keer een stuk minder. De kleur is nog steeds optimaal, maar gevoelige vruchten, trips aantasting en zelfs beginnend rot bij de kelk is geen reclame voor dit product. Daarnaast zagen we aubergines uit Spanje (flowpack), goed op kleur, stevig en fris. Het contrast is dan wel heel groot.

Bij de paprika is het kwaliteitsbeeld heel wisselend. Zo komen we oranje paprika tegen die we moeiteloos een 8 kunnen geven, terwijl andere partijen gewoon maar een 6 verdienen. In de kleuren zoals rood en geel komen we vaker paprika tegen met krimpscheuren en een mindere mooie rode doorkleuring (herfstkleur). Waar we zeker wel alert op moeten zijn is de druk van de plagen in de teelt zoals mineerpoppen, spint etc..  Deze zien we met name op de kelken en voor exportlanden zoals Japan en de Verenigde staten is dit item extra belangrijk! Juist in het najaar is de export groot naar deze landen toe.
Tot slot de meest positieve uitzondering voor de tomaten. Nog steeds een uitstekend kwaliteitsproduct wat met kop en schouders erboven uitstak!
 

Meer columns

Door:
E-mail: