Kwaliteits-Controle-Bureau

Vruchten met vogelschade goed uitsorteren.

Door , woensdag 18 oktober 2017

Het hardfruitseizoen is alweer een poosje op gang gekomen.
In de handelskanalen staan weer mooie partijen appels. De kwaliteit van de peren lijkt hierbij ietwat achter te blijven. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat dit seizoen ingaat als het seizoen met de grove vruchten.
De kleur van de Elstar appels was meestal aan de gele kant. Normaal gesproken moet deze wat meer naar het groen neigen, maar op dit moment is het voordeel van zo’n gele kleur smaakvolle vruchten. De rode blos lijkt dit jaar iets minder intensief dan in voorgaande jaren. Af en toe werden partijen met vrij weinig blos aangetroffen. De kleur was dan niet meer dan pakweg 20% van het oppervlakte van de vruchten. Dit is voor Elstar niet erg fraai, maar wanneer de vruchten minimaal 10% van het oppervlakte een rode blos hebben voldoen ze nog steeds aan de eis van klasse I. Iets dat mij de laatste tijd vaker opviel was dat er redelijk wat partijen voorkwamen met door vogels aangepikte vruchten. Zulke appels gaan in het verdere handelsverkeer heel snel in rot over en daarom is het erg belangrijk deze tijdens het sorteren eruit te pikken.
De rode blos van de Jonagold leek mij iets beter dan die van de Elstar. Wellicht komt dit, doordat de vruchten net even iets koudere nachten gehad hebben. 
Bij de handel stonden overwegend grove partijen Doyenné du Comice peren. De kwaliteit was redelijk tot vrij goed. Op de schil kwam lichte tot matige windschade voor, maar deze bleef binnen de grens van de klasse I of II. Dit euvel kwam eveneens voor bij de Conference. Mits het vruchtvlees niet is aangetast kan deze aangemerkt worden als schilschade. Echter, wanneer het vruchtvlees wel is aangetast moeten deze vruchten worden uitgesorteerd. De vorst in dit voorjaar veroorzaakte in enkele gebieden platte peren. De vruchten mogen weliswaar iets aan de platte kant zijn, maar wanneer de vorm te sterk afwijkt moeten deze als klasse II verpakt worden. 
 

Meer columns

Door:
E-mail: