Kwaliteits-Controle-Bureau

Overvolle dozen ijsbergsla!

Door , maandag 31 juli 2017

De afgelopen weken heb ik tijdens de bezoeken veel glasprodukten gezien. Momenteel is er ruim aanbod van tomaten variërend van trostomaten, losse tomaten tot cherrytomaten van allerlei soorten. Over de kwaliteit kunnen we in het algemeen kort zijn, die is uitstekend. In een ver verleden gaf een warme zomerperiode nogal eens kwaliteitsproblemen. Tegenwoordig zijn de meeste telers met hun moderne kassen en middelen, prima in staat ook in zo’n periode een hoogwaardig product te leveren.

De paprika is over het algemeen ook goed van kwaliteit. Wat je echter wel ziet is dat er veel meer brandplekken voorkomen in het product. Niet zo verwonderlijk na een uitermate zonnige en warme junimaand. Ik moet zeggen dat ik dit probleem vooral op telersniveau heb gezien. Daar werden de paprika met brandplekjes door het personeel keurig uit gesorteerd, maar men had er wel wat meer werk aan dan voor die tijd.

Het verhaal wat we vertellen over aubergines is steeds hetzelfde, een prima product wat probleemloos is. De komkommers zijn over het algemeen goed van kwaliteit en geven in het handelskanaal weinig problemen.

Waar we wel wat meer kwaliteitsproblemen zien is bij de ijsbergsla. Na een droog en warm voorseizoen zijn we overgeschakeld naar meer regen in combinatie met relatief hoge temperaturen. Deze combinatie zorgt ervoor dat we tegen problemen aanlopen zoals bolrot en een mindere vaste vorm van de ijsbergsla. Het is dan erg jammer dat sommige bedrijven op het standaard van 10 stuks blijven hangen. Deze passen er eigenlijk niet in en geeft al snel beschadigingen, wat uiteindelijk kwaliteitsproblemen zoals roodverkleuring en smet geeft in het verdere handelskanaal.
 

Meer columns

Door:
E-mail: