Kwaliteits-Controle-Bureau

Kersenseizoen weer van start.

Door , vrijdag 26 mei 2017

De eerste Nederlandse KERSEN werden alweer te koop aangeboden. Het betrof uiteraard kersen afkomstig van de bedekte teelt. De kwaliteit was alleszins redelijk. De vruchten waren goed op kleur, maar soms aan de zachte kant. De kersen waren voldoende grof en mooi gevormd. Een alleszins mooi product.
In de handelskanalen en op de veilingen werd ook alweer nieuwe oogst zachtfruit zoals BRAMEN, FRAMBOZEN, RODE en BLAUWE BESSEN aangeboden. De kwaliteit hiervan was uitstekend. Het viel op dat de telers veel aandacht hadden besteed aan het zorgvuldig sorteren en verpakken van de vruchten. Dit resulteerde in mooie homogene partijen voor wat de kleur en de grootte van de bessen betrof. De frambozen waren hierop een uitzondering. Dit, doordat de kleur meestal wat minder mooi uniform was. Nederlands zachtfruit kan zonder enige twijfel met elk ander land de concurrentie aan.
Het GLASAARDBEIEN seizoen loopt alweer langzaam ten einde. De kwaliteit van de partijen was nog steeds vrij goed, hoewel er hier en daar ook zwakkere partijen aangeboden werden. Voor de betere gold dat de vruchten sterk oogden en een goede kwaliteit etaleerden. De wat mindere partijen waren vaak wat aan de rijpe kant en zo hier en daar zag ik aardbeien met kleine, droge kopscheurtjes. Je kunt vrijwel niet voorkomen dat de plukkers wel eens een vrucht met een kopscheurtje verpakken, maar toch is het voor de houdbaarheid belangrijk om dit te voorkomen. Tevens viel nog op, dat de vruchten van de wat zwakkere partijen wat butsgevoeliger waren, maar ook minder uniform van grootte en van kleur waren.
 

Meer columns

Door:
E-mail: