Kwaliteits-Controle-Bureau

Excellente Nederlandse aardbeien

Door , donderdag 13 april 2017

Het is weliswaar nog geen zomer, maar toch zijn de zomerkoninkjes alweer te koop.
Ze zijn nog niet afkomstig van onder de blote hemel, maar komen uit de kassen. Dat doet niets af aan de kwaliteit van onze Nederlandse aardbeien of aan de veel geroemde goede smaak. Nederlandse aardbeien doen het vooral om die laatste reden goed bij de consumenten. Kwalitatief is dit product sowieso de absolute top. De vruchten hebben veel glans en zijn vrij van gebreken. Soms wordt weleens een partij aangeboden die wat lichter van kleur is of waarvan de vruchten nog een klein gedeelte wit hebben.
Op dit moment worden ook aardbeien van landen rondom de Middellandse Zee aangeboden. De kwaliteit van deze partijen varieert vrij sterk. Ondanks het feit dat de vruchten donkerrood zijn komt het regelmatig voor dat het gedeelte onder de schouders minder of meer wit gekleurd zijn. Soms is dit veel meer dan hetgeen is toegestaan en in zo’n geval moet hiervoor worden afgekeurd. Donkere oppervlakkige drukplekken komen met enige regelmaat voor. Deze drukplekken gaan, in tegenstelling tot drukplekken op Nederlandse aardbeien, zelden of nooit over in smet of rot.
De kwaliteit van de Nederlandse groenten zoals tomaten en paprika zijn op voorjaarsniveau: prima dus. Bij de paprika moet ik wel een kanttekening maken. De stelen zijn soms licht beschadigd. Vaak zijn deze plekken redelijk droog en doen in open verpakking geen kwaad. Anders wordt het als deze in flowpack verpakt worden, want dan ontstaan vrij snel smet stelen. Treft een consument een zo'n vrucht in een voorverpakking met meerdere vruchten aan er debet aan dan laat hij of zij de gehele verpakking links liggen. Dit is slechte reclame en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Het is dus heel erg belangrijk om tijdens de oogst, het sorteren en of het verpakken zorgvuldig te werken en erop te letten dat de stelen niet beschadigen.
 

Meer columns

Door:
E-mail: