Kwaliteits-Controle-Bureau

Mooie Fresco appelen.

Door , maandag 6 februari 2017

Er was zeker vraag naar goede partijen hardfruit, waarvoor redelijke prijzen werden betaald. Betere kwaliteit appels houdt in hardere vruchten met een nog groene ondertoon in het geel. Groengele Elstar was erg dun gezaaid; veel Elstar is diepgeel. Kwaliteitsproblemen zoals schilafwijkingen kwamen niet of nauwelijks voor. Te veel ruwe schil rond de steel en/of de kelkholte bleef meestal beperkt tot enkele vruchten in een verpakking. Dit seizoen zien we vaker partijen met een lichte witte waas; niet alleen bij Elstar, maar zeker ook bij Civni. De toegestane grens voor klasse I of II wordt zo nu en dan overschreden. De vruchten met teveel witte waas moeten goed worden uitgesorteerd. Dit is erg lastig, zeker wanneer de vruchten nog nat zijn, maar als de waas te sterk aanwezig is moet hiervoor worden afgekeurd.
De kwaliteit van de Boskoop neemt op dit moment af. In de grove maten komt bruinverkleuring voor, maar ook zagen we af en toe holle vruchten. Controleer de partijen goed voordat ze het handelskanaal in gaan. Het is een slechte reclame wanneer je de vruchten, die je zojuist gekocht hebt, meteen kunt weggooien.
De kwaliteit van de Nicoter was uitstekend. Ook hier waren de vruchten aan de gele kant, maar dat misstaat deze appel niet en bovendien doet het niets af aan de hardheid.
Het ras Fresco is erg populair vanwege de goede smaak. Ook de kwaliteit van dit clubras was prima en viel niets, maar dan ook helemaal niets aan te merken. Een compliment waard.
 

Meer columns

Door:
E-mail: