Kwaliteits-Controle-Bureau

Nederlandse aardbeien het beste.

Door , donderdag 22 december 2016

In de afzetkanalen werden weer met enige regelmaat appels aangetroffen met de kerstwensen op de schil afgedrukt. Het teken dat kerstmis weer voor de deur staat.
In de afzetkanalen trof ik regelmatig Nederlandse AARDBEIEN aan. Diverse partijen stonden er uitstekend bij, maar soms was deze wat minder. Dit kwam meestal, doordat de rijpheid niet helemaal optimaal was. Diverse partijen waren lichtrood van kleur en hadden vaak een nog wit gekleurd gedeelte. Af en toe kwamen kleine en soms ook grotere kopscheurtjes voor. In de klasse I is weliswaar een heel klein kopscheurtje toegestaan, maar het is desondanks raadzaam deze goed uit te sorteren.
Op dit moment worden er regelmatig aardbeien uit Egypte geïmporteerd. De kwaliteit hiervan fluctueerde vrij sterk. Op de vruchten kwamen vaak droge drukplekken en ze waren donkerrood tot bijna zwart van kleur. Deze plekken zijn uitermate stabiel en gaan zelden in rot over. Dat gold niet voor drukplekken die in de onderste laag van de kleinverpakkingen aangetroffen werden, want vaak bleken deze vruchten niet meer in orde. Opvallend waren ook nu weer de grote kelken. De presentatie van dergelijke partijen is maar matig.
De kwaliteit van de APPELS was goed. Gebreken werden door mij zelden aangetroffen. Dit bleef beperkt tot vruchten met lichte hagelschade of andere vormen van schilschade. De hardheid van vruchten baart wel enige zorgen. Buts in met name kleinverpakkingen kwam wel met enige regelmaat voor en is een aandachtspunt.

Meer columns

Door:
E-mail: