Kwaliteits-Controle-Bureau

Civni, Nicoter en Pinova scoren goed.

Door , maandag 7 maart 2016

Civni, Nicoter en Pinova scoren goed.

Bij meerdere bedrijven was het de laatste weken niet overdreven druk. Vaak zie je dat terug aan een mindere  kwaliteit, maar dit was nu zeker niet het geval.
De kwaliteit van appels was redelijk  goed. De enige uitzondering was de Boskoop. Uitwendig zagen de vruchten er nog prima uit. De kleur imponeerde en gebreken op de schil zag ik nauwelijks.  Helaas was de kwaliteit onder de schil niet altijd even goed, omdat er kurkstip en klokhuisbruin voor kwamen. De kwaliteit van de Elstar was  prima. Op de vruchten kwamen weliswaar wat schilvlekjes voor, maar deze bleven meestal binnen de grenzen  voor de klasse I .  Dit jaar komen er aan de neuzen  kleine groeistoornissen voor, veroorzaakt door de appelbloesemkever. Deze vormafwijkingen hadden soms een grappig uiterlijk.  Door de verpakkers werden nog steeds partijen Civni, Nicoter en Pinova aangeboden. Het kwaliteitsbeeld van deze rassen was goed,  mooie glanzende partijen. Op de schil kwam  af en toe een kleine hagelbeschadiging voor, maar dat mocht geen naam hebben.  Hetzelfde kwaliteitsbeeld zag  ik bij de Jonagold, Milwa en Fresco appels.
Er zijn  nog maar weinig partijen Conference peren, die  hardgroen zijn  maar de kwaliteit was, ondanks dat,  prima. Soms zag ik wel enkele gebreken als een taaie nek, lichte hagelschade of opstaande verruwing. 
 

Meer columns

Door:
E-mail: