Kwaliteits-Controle-Bureau

Heerlijk, er zijn weer volop Nederlandse komkommers

Door , dinsdag 16 februari 2016

Heerlijk, er zijn weer volop Nederlandse komkommers


In mijn rondgang deze week zag ik weer diverse partijen Nederlandse komkommers. Dit geeft mij altijd weer het gevoel van het beginnende Nederlandse glasseizoen, hoewel dit voor de andere producten nog wel even duurt.
De kleur van de komkommers was goed en groener, dan in menig voorgaand jaar. Het enige gebrek was een voorkomend koustreepje, net wat meer dan is toegestaan in de klasse I.
Tomaten stonden er volop, van zeer grof tot de vele varianten in kleine maatjes. De grove trostomaten vertoonden enkele kantige vruchten, de kleine sorteringen waren vaak voortreffelijk van kwaliteit en een lust voor het oog. Zo midden in de winter toch wel heel bijzonder!
Paprika’s waren hoofdzakelijk uit Spanje en Marokko. Een partij groene uit Belgie zag er goed uit. Iets licht van kleur maar ruim voldoende stevig. De Spaanse paprika’s waren van goede kwaliteit. Goede kleur, stevig en zonder al te veel beschadigingen. Wat me wel opviel was het grote aantal afwijkingen van de maatsortering, meestal bovenmaats. Blijkbaar nemen ze dat in Spanje niet zo nauw. Uit een hiervoor speciaal opgezette surveillance bleek, dat van de 40 beoordeelde partijen er 13 (ruim 32%) niet voldeed aan de aangeduide maatsortering. Het betrof in 12 gevallen bovenmaatse vruchten tot wel 61%! In een partij stoplichten zat structureel een groene vrucht maat 50-70mm en een gele maat 90-110mm. Aangeduid was de maat 70-90mm.  Dit moet duidelijk veel beter.
Prei en spruiten vielen mij niet tegen, zeker niet gezien de vele regen en hoge temperatuur van de afgelopen tijd. De prei was mooi groen en voldoende stevig. Spruiten varieerden van kwaliteit van mooi zuiver tot partijen met enkele smetkoppen. Bij de laatste schiet je natuurlijk wel gauw onder de grens.

Peter Damen
Specialist kwaliteit KCB

Meer columns

Door:
E-mail: