Kwaliteits-Controle-Bureau

Registeren en aanvragen fytosanitair registratienummer

Per 14 december 2019 krijgt u als handelaar te maken met nieuwe EU-regelgeving rondom plantgezondheid: de EU-Plantgezondheidsverordening. De nieuwe verordening zorgt ervoor dat de EU beter wordt beschermd tegen nieuwe bedreigingen in de plantgezondheid. Daarbij legt de regelgeving meer verantwoordelijkheden neer bij het bedrijfsleven. Concrete uitwerking daarvan is onder andere een verplichte registratie voor alle marktdeelnemers die handelen in plantaardig materiaal en het verbeteren van de traceerbaarheid van álle planten door het uitbreiden van de plantenpaspoortplicht.

Uniek fytosanitair registratienummer
Alle Europese bedrijven die handelen in plantaardig materiaal zijn verplicht zich te registreren. Ieder bedrijf ontvangt bij registratie een uniek fytosanitair registratienummer.  De registratie van handelsbedrijven loopt via het KCB. Het unieke fytosanitaire registratienummer wordt uitgegeven door de NVWA. Het streven van de NVWA is om begin 2019 een operationeel register beschikbaar te hebben.

Hoe kan ik mij registeren bij het KCB?
Alle handelsbedrijven die bij het KCB staan ingeschreven ontvangen in het voorjaar van 2019 nader bericht over het fytosanitair registratienummer. Staat u nog niet ingeschreven bij het KCB of heeft u voor die tijd een fytosanitair registratienummer nodig? U kunt zich hier registreren.