Kwaliteits-Controle-Bureau

Export naar VK: vanaf vandaag fytosanitair certificaat verplicht voor vijftal snijbloemen

woensdag 31 januari 2024

Exporteert u bloemen naar het VK? Als gevolg van Brexit moeten vanaf 31 januari 2024 de volgende vijf ‘medium risk’ snijbloemen voorzien zijn een fytosanitair certificaat: Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus (inclusief Dianthus barbatus), Gypsophila en Solidago. Dit certificaat wordt als de zending voldoet aan de door het VK gestelde fytosanitaire eisen na inspectie door het KCB afgegeven. Zonder fytosanitair certificaat is export van bovenstaande producten naar het VK niet mogelijk.

Elektronische certificaten
De NVWA en het Verenigd Koninkrijk hebben afgelopen jaar testen uitgevoerd en geanalyseerd om het uitwisselen van elektronische fytosanitaire certificaten tussen deze landen mogelijk te maken. Vanaf 31 januari 2024 wordt voortaan bij export van snijbloemen en potplanten naar het VK gebruik gemaakt van elektronische certificaten. Daarnaast worden vanaf 31 januari 2024 gedurende een tijdelijke overgangsperiode ook digitale fytosanitaire certificaten verstrekt en naar het VK verstuurd. Meer informatie over het gebruik van elektronische certificaten vindt u hier.

Meer informatie
Ook wanneer u voorbereid bent op deze nieuwe Brexitfase kan het zijn dat u nog vragen heeft. Meer informatie over de export van plantaardige producten naar het VK vindt u hier op de website van de NVWA. Het KCB heeft hier belangrijke informatie over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet. Heeft u specifieke vragen waarop u uw antwoord niet heeft kunnen vinden? Stuur dan een mail naar brexit@kcb.nl.

Meer nieuws