Kwaliteits-Controle-Bureau

Bent u voorbereid op certificaat- en inspectieplicht snijbloemen vanaf 31 januari 2024

dinsdag 23 januari 2024

Exporteert u bloemen naar het VK? Als gevolg van Brexit moeten vanaf 31 januari 2024 de volgende vijf ‘medium risk’ snijbloemen voorzien zijn een fytosanitair certificaat: Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus (inclusief Dianthus barbatus), Gypsophila en Solidago. Dit certificaat wordt als de zending voldoet aan de door het VK gestelde fytosanitaire eisen na inspectie door het KCB afgegeven.

Export naar VK zonder certificaat niet mogelijk
Heeft u nog geen voorbereidende stappen gezet en bent u nog niet bekend met export naar derde landen? Houd er dan rekening mee dat u vanaf 31 januari de snijbloemen waarvoor een certificaatplicht geldt nog niet naar het VK kan exporteren. Zonder fytosanitair certificaat is export van bovenstaande producten naar het VK niet mogelijk. Dit document heeft u bovendien ook nodig om via Portbase, na verplichte vooraanmelding, toegang te krijgen tot de ferryterminals en shortsea-terminals. Het aanvragen van fytosanitaire certificaten en inspecties verloopt online via e-CertNL. U kunt niet rechtstreeks bij het KCB een inspectie aanvragen. Het KCB kan alleen certificaten afgeven voor inspecties die zijn aangevraagd via e-CertNL.

Let op: doorlooptijd toegang tot e-CertNL enkele weken
Bent u nog niet bekend met e-CertNL? Zorg dan dat u op korte termijn toegang aanvraagt tot dit systeem en hiermee leert werken. De aanvraagprocedure heeft een doorlooptijd van enkele weken. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding op de aangifte in e-CertNL vindt u hier. Voor het werken met e-CertNL is het ook nodig dat u geregistreerd staat bij het KCB.

Doet u voor het eerst zaken met het KCB? Registeren kan hier. Aan deze registratie zijn geen kosten verbonden. Dit geldt wel voor de aanvraag van certificaten en het gebruik van e-CertNL. De tarieven vindt u hier.

Praktische tips
Heeft u toegang tot e-CertNL en bent u geregistreerd bij het KCB en voorbereid op de douaneprocedures? Dan kunt u een exportinspectie voor snijbloemen naar het VK aanvragen. Binnenkort volgt op deze website bericht vanaf welke datum dit kan. Naar verwachting is dit enkele dagen voor 31 januari. Kijk ook hier voor praktische tips voor een soepele samenwerking met het KCB. De ervaring leert dat een goede voorbereiding op een inspectie meestal leidt tot een vlotte afhandeling van de inspectiewerkzaamheden. Houd voor eventuele aanvullende informatie de komende tijd ook de nieuwsberichten van het KCB op deze website in de gaten. Vragen over het gebruik van e-CertNL stelt u aan helpdesk@kcb.nl.

Meer informatie
Ook wanneer u voorbereid bent op deze nieuwe Brexitfase kan het zijn dat u nog vragen heeft. Meer informatie over de export van plantaardige producten naar het VK vindt u hier op de website van de NVWA. Het KCB heeft hier belangrijke informatie over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet. Heeft u specifieke vragen waarop u uw antwoord niet heeft kunnen vinden? Stuur dan een mail naar brexit@kcb.nl.

Meer nieuws