Kwaliteits-Controle-Bureau

NVWA-erkenningsregelingen Vruchtgroenten Verre Bestemmingen opengesteld

maandag 15 januari 2024

Bedrijven kunnen zich sinds 1 januari 2024 weer aanmelden voor de NVWA-erkenningsregeling Vruchtgroenten voor Japan en voor de NVWA-erkenningsregeling Paprika/Peper USA.

Een aantal landen stelt ten behoeve van export van bepaalde producten aanvullende eisen aan het productie- en/of exportproces. Nederland heeft om export naar deze landen mogelijk te maken daarom met het ontvangende land aanvullende afspraken gemaakt over de controle op betrokken productie- en/of exportlocaties.

Deze aanvullende eisen zijn vastgelegd in een erkenningsregeling van de NVWA. Alleen bedrijven die voldoen aan de voorwaarden uit de erkenningsregeling, worden op een NVWA-register toegelaten bedrijven geplaatst. In de landeneis staat vermeld dat alleen bedrijven die op het register staan, kunnen exporteren. Het KCB voert namens de NVWA het toezicht uit op deze erkenningsregelingen.

Aanpassingen NVWA-erkenningsregeling Paprika USA
De NVWA heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in de erkenningsregeling Paprika USA om de werking daarvan te verbeteren en te verduidelijken. Belangrijkste wijziging is dat met ingang van 2024 het niet langer nodig is om jaarlijks opnieuw aan te melden. De reden hiervan is dat teeltlocaties het gehele jaar aan de erkenningsvoorwaarden moeten voldoen. Dit betekent dat het KCB ook buiten het teeltseizoen komt controleren of aan de erkenningsvoorwaarden wordt voldaan.

De aangepaste erkenningsregeling, met hierin meer wijzigingen, vindt u hier.

Meer informatie
Meer informatie over NVWA-erkenningsregelingen Vruchtgroenten Verre Bestemmingen is hier te vinden.

Meer nieuws