Kwaliteits-Controle-Bureau

Brexit: vanaf 1 januari 2021 zijn bij export naar het VK fytosanitaire certificaten vereist

woensdag 2 december 2020

Na Brexit is het Verenigd Koninkrijk (VK) een zogenoemd derde land. Dat betekent dat er andere eisen gelden bij export naar het VK dan u gewend bent. Voor een groot aantal planten en plantaardige producten heeft u een fytosanitair certificaat nodig. De NVWA heeft hier voor u op een rij gezet voor welke producten en per wanneer u bij export naar het VK een fytosanitair certificaat dient aan te vragen.

Vanaf 1 januari 2021 heeft u een fytosanitair certificaat (FC) nodig voor bijvoorbeeld export van potplanten en voor producten waarvoor de CITES bijschrijving vereist is.

Vanaf 1 april 2021 is voor vrijwel alle plantaardige producten een FC voor het VK vereist. Dan worden ook snijbloemen en de meeste soorten groenten en fruit fytosanitair certificaatplichtig. Een overzicht van producten waarvoor een uitzondering geldt en geen FC vereist is, vindt u ook op de website van de NVWA.
Let op: op dit moment zijn nog niet alle eisen van het VK bekend. Zodra er wijzigingen, aanvullingen of verplichte bijschrijvingen bekend zijn, zal het NVWA deze publiceren.

Bereid u voor
Om een fytosanitair certificaat te verkrijgen, dient u aangifte te doen in e-CertNL. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding vindt u hier. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat zendingen vooraf door het KCB geïnspecteerd dienen te worden. Wanneer u exporteert naar het VK kan dit gevolgen hebben voor uw logistieke processen. Bereid u voor op deze wijzigingen als gevolg van de Brexit met ingang van 1 januari 2021.

 

 

Meer nieuws