Kwaliteits-Controle-Bureau

CHED-PP gaat fytosanitair vervoersdocument vervangen bij verleggingen

dinsdag 1 december 2020

Per 14 december 2020 vervalt de wettelijke geldigheid van het fytosanitair vervoersdocument (Plant Health Movement Document, model 99). Deze wordt vervangen door het Common Health Entry Document voor plantaardige producten (CHED-PP). Dit heeft met name gevolgen voor verleggingen van inspecties.

De NVWA en het KCB hebben aangevers in oktober al schriftelijk op de hoogte gesteld van de wijziging en de gevolgen voor bedrijven. Graag attenderen wij u hier nogmaals op.

Verleggen naar Nederland
Wanneer inspecties worden verlegd naar Nederland, dan moet in de EU-lidstaat van binnenkomst de zending worden aangemeld door het aanmaken van een CHED-PP in Traces New Technology (TNT). In het CHED-PP moet de optie I.20 “for transfer to” worden geselecteerd in combinatie met het correcte Nederlandse inspectiepunt.

Vervolgens wordt in de EU-lidstaat van binnenkomst de documentcontrole uitgevoerd. De resultaten hiervan worden door de fytosanitaire controledienst van de betreffende EU-lidstaat ingevuld op het CHED-PP.

Daarna doet u in Nederland aangifte in CLIENT Import. In de aangifte vermeldt u het CHED-PP nummer van de verlegging, als bescheidcode C085 per artikelregel. Valt uw aangifte op fysieke inspectie? Dan dient u bij de inspectie een CHED-PP plus kopie import FC aan de inspecteur aan te bieden. Valt uw aangifte vrij van fysieke inspectie? Stuur dan het CHED-PP plus kopie import FC naar Documentcontrole KCB te Zoetermeer.

Verleggen naar andere EU-lidstaten
Zendingen die via Nederland binnenkomen en verlegd worden naar andere EU-lidstaten, moeten aangemeld worden in CLIENT Import. Hierbij is het van belang dat u de gegevens van de importeur en de ladingbelanghebbende in de andere EU-lidstaat correct vermeld in uw aangifte in CLIENT Import. Dat wil zeggen: conform hun registraties in TNT.

Als de gegevens niet juist worden opgegeven, dan kunnen uw relatie en de overheidsinstantie in de andere EU-lidstaat namelijk niet verder met de zending.

Zogenaamde ‘papieren verleggingen’ (met een fytosanitair vervoersdocument) zijn per 14 december niet meer mogelijk. Alle verleggingen moeten worden afgehandeld via CLIENT Import. Indien u nog geen gebruik maakt van CLIENT Import dan kunt u dit alsnog gaan doen of een douaneagent in de arm nemen.

Meer nieuws